„Tegye fel a kezét, aki a közgyűlés miatt jött el Marokkóba!”

— szólította fel a hallgatóságot dr. Erdei Bálint, a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a marokkói Marrákesben, a szövetség harmadik külföldön megrendezett közgyűlésének megnyitóján, március 24-én.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Mit tettünk december óta?” — kérdezte az elnök, mire a sok-sok kéz a levegőbe lendült volna. „Átléptük a büvös kétszázat” — reagálta. A MUISZ tagsága folyamatosan bővül. December óta 19 új belépő csatlakozott a szövetséghez, amivel tagjai száma 201-re nőtt. Nem csupán szakami körökben változott a MUISZ megítélése, de a laikus nagyközönség is kezdi megérteni jelentőségét. Egyre több a sajtómegkeresés is. „Molnár Judit többet szerepel a választási időszakban mint néhány politikus” — tréfálkozott Erdei Bálint. Hozzátette, hogy az államapparátusban is egyre nő az elfogadottságuk. Nő a külföldi megkeresések száma, aminek egyértelmű bizonyítéka a Tunézia, Horvátország, Marokkó kihelyezett közgyűlési trojka. A tagok árbevétele, legyen az a beutaztatói vagy kiutas ágazat, szervező vagy közvettítő, néhány kivételtől eltekintve egyaránt növekedett. „Régi történet, amin sokan, sokáig dolgoztak” — szólt Erdei Bálint a szövetség megújuló honlapjáról. A még további finomhangolásra váró oldalon nem csupán a tagságot, de az utazókat is részletesebben szeretnék tájékoztatni, a nagyközönség számára a tagokat népszerűsíteni. „Ha már van rá lehetőségünk, reklámozzuk magunkat és tájékoztassuk a közönséget.

„Hányan olvasták végig az etikai kódexet?” — így dr. Gyenizse Dorottya, a MUISZ Jogi és Etikai Bizottságának vezetője. Épp elkezdtek volna jelentkezni a tagok, amikor elhangzott, hogy a „nagy érdeklődésre való tekintettel” újat alkot a szövetség. De nyitva marad a kérdés, hogy be nem tartása esetén milyen szankciókat helyezzen kilátásba: felszólítás, éves tagdíj emelése, kizárás vagy semmi. „Ez nem egy jogszabály, hanem arról szól, hogy mi mit és hogyan szeretnénk” — nyugtatta meg a hallgatóságot Gyenizse Dorottya. Szintén felmerült egy új etikai bizottság felállításának a lehetősége, ami magában foglalná az utazásszervezői, és -közvetítői, etikai és jogi bizottság delegált tagjait. A legtöbb vitát a vállalkozások egymás közti kapcsolatai, szervezők vs. közvetítők viszonya váltja ki — hangzott el. Felmerült, hogy a szervezők minden partner felé, minden ajánlatot elérhetővé tegyenek, a közvetítők mindegyike azonos áron foglalhasson egységes kedvezményekkel. Útóbbi dilemmája tovább árnyalódik olyan kíváncsi hangsúlyú mondatokkal, mint hogy miképpen érintse a közvetítőket az online és előfoglalási kedvezmények, saját ügyfélkörének ajánlhat-e fel további kedvezményeket. És vajon a közvetítő utasadatbázisait felhasználhatja-e az utazásszervező? És jaj annak a közvetítőnek, aki négy munkanapon belül nem utalja tovább a szervező számára a részvételi díjakat: a július 1-vel hatályba lépő, utazási szerződésről szóló direktíva magyar jogrendbe ültetésével szigorú feltételek szabályozzák majd ezt a kérdéskört is.

Az előbbivel (is) összefüggésben került szóba a kezesi biztosítások jogszabályi környezetének megváltozása. Lengyel Márk, az EUB Utazási Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója előadásában felhívta a figyelmet, hogy szintén július 1-től, az utazási szerződések jogszabályi módosításával lép életbe a kezesi biztosítás megosztása. Az eddigi vagyoni biztosíték helyett két lépcsőben kell garantálni az utas számára, hogy nem marad a desztináción számüzetésben. Egyfelől, a vagyoni biztosíték terhére teljes mértékben vissza kell téríteni a részvételi díjakat. míg egy másik, az előbbi összegének 10-20 százalékéban meghatározott összeg erejéig a hazajutás és a kényszerű kint tartózkodás költségeit kell állni. Utóbbi százalékos aránya függ attól, hogy az adott iroda charterezik vagy sem. Utóbbi intézkedés még csiszolásra szorul Lengyel Márk szerint. Példájában egy kis árbevételű irodát említett, ahol az így rendelkezésre álló keret alig 1-2 millió forint. Ugyanakkor egy nem charterező iroda esetében a hazajutás megoldása légitársaságra hárul. Más: a felügyelet nyilvántartásba veszi a jövőben a biztosítást közvetítőket, így az utazási irodákat is. Sőt ellenőrizheti is őket, de „nem ők lesznek az elsődleges célpontok” — nyugtatott meg Lengyel Márk. Hogy ne vonja magára senki se a felügyelet haragját, ügyfelét teljes körűen kell tájékoztatni az általa forgalmazott összes utasbiztosítási lehetőségről, tudatni vele, hogy egy biztosító ügynökeként nem szeretetszolgálat, jutalékot kap, és vigyázni az ügyfél adatait a GDPR vonatkozó passzusai szerint.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.