hirdetés
hirdetés

Tizenkét hazai helyszínen folytatnak örökségkutatást

A megvalósítási időszak feléhez érkezett a Saggitarius elnevezésű Európai Területi Együttműködési Program a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. A 2011. márciusában indított és 2014. februárjában záruló projekt már eddig is jelentős eredményeket hozott.

hirdetés

Dél-Kelet Európa országaiból, Görögország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia, Moldova és Magyarország intézeteinek együttműködésével zajló fejlesztési program a térség természeti-, épített-, továbbá a hagyományokban és a gasztronómiában rejlő területek feltárását, megismerését tűzte céljául - tájékoztatta a Turizmus Online-t dr. Dávid Lóránt, a főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézetének igazgatója. - A kutatási eredményekről tanulmányokat készítenek és rendezvényeket, konferenciákat is szerveznek. A munka során az örökségek feltárásán kívül arra is lehetőséget teremtettek, hogy vállalkozásokat és önkormányzatokat vonjanak be a hatékonyabb örökség-menedzsment technikák fejlesztésére.

Egri borvidéki látkép
Egri borvidéki látkép

Dr. Dávid Lóránt kifejtette, hogy eddig tizenkét hazai helyszínen folytattak kutatásokat és ezek során kulturális örökségi emlékeket tártak fel. Így a pécsi őskeresztény sírkamrákat, a hortobágyi kultúrtájat, a Tisza-tavat és környékét, Tokaj-hegyalját, a Szegedi Dómot, az egri várat, az egerszalóki gyógyfürdőt, a Debreceni Református Nagytemplomot, az Egri Bazilikát, az egri borvidéket, a gyulai várat és a gyöngyösi Szent Bertalan templom kincstárát vizsgálták, elemezték. Az ebben résztvevő szakemberek valamennyi eredményről tanulmányt készítenek, amelyet egy kötetbe foglalnak és 2013 elején jelentetnek meg angol nyelven. A projektben résztvevő országban az angol nyelvű tanulmányokat saját nyelvre is lefordítják. Ezzel egy nemzetközi kulturális hálózatot kívánnak létrehozni.

Gyöngyösi Szent Bertalan templom
Gyöngyösi Szent Bertalan templom

Egyébként a projekt részeként 2013-ban Ljubjanában, illetve Bukarestben vándorkiállítást is rendeznek. Ezeken mutatják be az a résztvevő országok kulturális értékeit. A programról jelentőségéről, eredményeiről önálló weboldalt is működtetnek.

A szakmai munkába bevont hallgatókat folyamatosan továbbképzik és egy örökségvédelmi kurzus keretében a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére törekszenek. Emellett folyamatosan látogatják a hazai és a külföldi örökség helyszíneit. A közelmúltban például a Bulgáriában és Romániában tett szakmai utak is hozzájárultak a tapasztalatok gyarapításához. November elején pedig a németországi Freiburba jártak a Saggitartius projekt nemzetközi találkozóján.

Egri Bazilika
Egri Bazilika

Az intézeti igazgató arról is beszámolt, hogy a Károly Róbert Főiskola részese lett az októberben Bécsben indított Dunai Limes Brand projektnek, amelynek célja a Duna mente örökségének feltárása és fejlesztése az egykori Római Birodalom határvidékén. A néhai erődítmények és fürdők egy részét már korábban feltárták hazánk, Bulgária és Románia területén. Ám a teljes feltárásra ezután kerül sor. Ebben a Duna-menti országok: Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Olaszország, Bulgária, Románia vesznek részt intézményekekel és szakemberekkel. Az erre vonatkozó szerződést még novemberben aláírják az érintettek. A három éves program 2015-ben zárul majd. A következő időszakban közösen készítenek tanulmányokat, valamint rendeznek konferenciákat az eredményekről.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk