Több tízezer turista lepi el Egert a napokban

Ezekben a napokban nagyszabású fesztiválra készülnek Egerben. Csütörtöktől vasárnapig rendezik a már országos hírű, csaknem két évtizedes múltra visszatekintő borgasztronómiai parádét, a XIX. Egri Bikavér Ünnepet. Az eseménysorozatra több tízezer turistát várnak az Érsekkertben.

Mint megtudtuk, ezen a négy napos parádén a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára. Ez az egri ünnep – ahogy mondják – egy fogalom, hangulat, életérzés, amelyet igazán a helyszínen élhetnek át a résztvevők. Ehhez ideális hátteret nyújt a szépséges érsekkerti környezet, ahol kiváló egri borokkal és az ezekhez készített ételekkel várják az Egerbe látogató vendégeket.

Nagy a sürgés-forgás a belvárosban is. Készülnek az éttermek és a borászati szaküzletek is. A kis Dobó téren például az érdeklődők táblán olvashatnak az Egri bikavér legendájáról. Emellett az egyik közeli utcában egy XVIII. századból fennmaradt szőlőprést is láthatnak, amelyet sokan meg is csodálnak. Ezek mellett több helyen plakátokon hirdetik az eseménysorozatot.



A híres vörösbor török legendája

A bikavér elnevezés a legenda szerint az egriek 1552-es sikeres várostromához kötődik. Akkor a támadó törökök azt gondolták, hogy az egri vitézek bátorságát a bika vérének fogyasztása acélozza meg. De az igazság teljesen más. A középkorban ugyanis csak fehérbort termeltek Egerben, a vörös fajtákat pedig később a rácok honosították meg a városban. Emiatt a várvédő vitézek nem ihattak mélybordó vörösbort. Sőt, a vörös nedű később is inkább piros vagy világos bordó volt, és csak a modern borászati eljárások nyomán alakultak ki a ma ismert árnyalatok.

Az úttörő borász elsőként írta le

Grőber Jenő (1869-1941) egri bortermelőnek sokat köszönhetett a helyi történelmi borvidék, mivel úttörőként új eljárásokat honosított meg. A szakember 1912-ben írta le először az Egri bikavér készítésének eljárását. A nevéhez fűződik a fajborok elkülönített érlelése, illetve az is, hogy a különböző szőlőfajtákat egymástól eltérő időpontban szüretelhetik eredményesen. Grőber tette jellemzővé a borok fahordós érlelését, mert előtte többségében olcsóbb kádakban és üvegballonokban tárolták a nedűket.

A neves borász a bikavérkészítéshez meghatározta az szükséges feltételeket, a borászati technológiát, valamint a borkészítéshez felhasználható szőlőfajtákat. Ezek mellett általánossá tette az üvegpalack és a parafadugó használatát is.

Utat mutatott ahhoz is, hogy a bikavér készítéséhez felhasználható borokat csak külön szabad tárolni és csupán a legkevesebb, egy éves elkülönített érlelést követően kerülhet sor a házasításukra. Így hozhatják létre több fajtából a bikavért. Ennek egyenes következményeként alkották meg a nemes ital készítésének modern eljárását meghatározó Bikavér-kódexet. Ezt 1997-ben fogadtak el és azóta alkalmazzák.

Jó nevű zenészek és énekesek lépnek fel

A július 9-12. között megrendezésre kerülő fesztiválon a szervezők arról is gondoskodnak, hogy minden korosztály élményt találjon és kikapcsolódhasson. Így – többek között – koncertezik majd az Intim Torna Illegál, a Benkó Dixieland Band és a nemrég Egerben tartott utcazenészek versenyén győztes pécsi Band of Streets. De egy különleges swing és boogie show-val készül Majsai Gábor, illetve Gonda László együttesének kíséretében fellép a Három Díva: Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea. Rajtuk kívül mások is bemutatkoznak a műsorokban ezeken a nyári estéken.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is mesterszakácsok zsűrizik az Egri Bikavér Ünnep ételeit. Ezek kiválasztásánál különösen fontos feltétel lesz, hogy az elkészített és kínált ételek mennyire harmonizálnak a felszolgált egri bikavérekkel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján, este kerül sor, amikor kihirdetik az ünnep legjobb borát is. De ekkor kerül sor a Balassi-kard borseregszemle eredményhirdetésére is. Ezúttal az Egri Csillag borok közül a legjobbat választják ki a szakértők. A fesztiválon kiemelt szerepet kap a táncos hagyományok ápolása, illetve a helyi tehetséges fiatalok bemutatkozása is. Ennek keretében az idén két egri műhely ifjait láthatják majd.

Ezenkívül számos kísérőprogrammal is kedveskednek az érdeklődőknek. Így például lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, az Érsekkertben található nagy játszótér pedig remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.

Traktorok, veterán járművek parádéja

A borünnep szombat délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán régi matuzsálemeket csodálhatnak meg a vendégek. De láthatják azokat a járműveket is, amelyek nélkül nem kerülhetnének a présházakba az egri borok alapját szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, valamint a hazai gyártmányú motorkerékpárok közül néhányat a fesztivál területén is kiállítanak.

Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén július 11-én délután tartják az U21-es felnőtt korosztályos magyar ökölvívó kupa összecsapásait az Érsekkertben felállított szorítón. Az idén az is újdonság lesz, hogy a fesztivál szervezői ezentúl minden bikavér ünnepre befogadnak egy olyan helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával közösségi célt szolgál. Ezért pedig érdemes összefogni. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesület önkéntesei péntektől vasárnapig olyan kutyákkal lesznek a helyszínen, amelyeket akár örökbe is fogadhatnak a látogatók.


A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.