Csipkebogyós kalandok Szarvaskőben

Az elmúlt évtizedben kedvelt üdülőfaluvá fejlődött Szarvaskő – mondta lapunknak Szabóné Balla Marianna polgármester. A Bükk hegység egy zárt szögletében, a 25-ös főközlekedési út mentén fekvő településen tavaly több ezren találtak kikapcsolódást.

Az Eger-patak partján, erdők ölelésében levő, közel négyszáz lakosú falu az ismeretségét nemcsak a szép környezetének, hanem az itt lakók vendégszeretetének és közös tevékenységének köszönheti. A legnagyobb turisztikai látványosság a település fölött látható sziklaszirt tetején álló ősi várrom, az egykori történelmi múltú hely. A tetejére ösvény vezet, ahonnan a környék pazar panorámája tárul a látogatók elé. A vár fölötti rész természetvédelmi terület. A falmaradvány kevés, de a gyönyörű kilátás miatt érdemes megtenni ezt a nem könnyű sétát. A vár valamikor Eger elővára, úgynevezett tarisznyavára volt, mert az őrség egy hétre való elemózsiát kapott a tarisznyájába. Ez a hely a szabadságharc után is az egri püspökök birtoka maradt, de hadi szerepe megszűnt. A karbantartásával nem törődtek, így teljesen elpusztult.

Feltárásokat szorgalmaznak a várromnál

Az önkormányzat képviselő testülete fontosnak tartja, hogy a következő években feltárási munkákat kezdjenek a várrom környékén és azt követően újítsák fel a fennmaradt részeket. Emellett – mint azt a polgármester kiemelte – ma már nagy népszerűségnek örvend az őszi Csipkebogyó Fesztivál, amely egyedi turisztikai rendezvény az országban. Ez immár több mint fél évtizede hódít, és sok turistát vonz Szarvaskőbe. A jeles eseményen – amelyre idén is készülnek – a helybeli asszonyok üstökben főzik a csipkebogyó lekvárt, bemutatják ezt a munkaigényes folyamatot, amelyet az őseiktől tanultak.

Mint kitűnt, tavaly is több ezer kíváncsi külföldi és hazai turista érkezett a fesztiválra, a vasútállomás melletti szabadidőparkba. Itt a kézművesek is bemutatták portékáikat. A vendégek például láthatták, hogyan dolgozik a kosárfonó, akinek a munkájába be is kapcsolódhattak. Egyébként a fesztivál kezdetétől minden évben elindították a traktoros és terepjárós bogyójáratot a régi szérűskertbe, mert a legtöbb csipkebokrot ott találni. A túravezető irányításával pedig a résztvevők megtapasztalhatták, hogy nem könnyű feladat csipkebogyót szedni. Ám ennek ellenére már minden évben sikert aratott ez a túra. A fesztivál ma már országos hírűvé vált és vonzó turisztikai látványosság Szarvaskőben. A gyerekeknek külön sátrat építettek, ahol régi és új játékokat próbálhattak ki.

Csapatot várnak Kalotaszentkirályról

Szabóné Balla Marianna azt is elmondta: arra törekszenek, hogy ezt a közös értéket a következő időszakban is megőrizzék. Egyébként megtudták, hogy határainkon túl Erdélyben Kalotaszentkirályon, évente szintén októberben rendeznek Csipkebogyó Fesztivált. Azt szeretnék, ha onnan is jönne egy csapat a szarvaskői fesztiválra és a népviseletükben vonulnának fel, ami kiemelkedő színfoltja lehetne a találkozónak.

Sokak örömére nemrég újból megnyílt a tájház Szarvaskőben. Ennek a működtetését korábban elhanyagolták, így a helybeliek a felhalmozott gyűjtemény nagy részét visszavették, hogy ne váljon az enyészetté. De összefogással a falu központjában levő egyik régi épületben ismét bemutatják az érdeklődőknek a gyűjteményt. A tájházba, amely egy konyhából és szobából áll, visszakerültek a népi textíliák, a helybeli viselet darabjai, a különböző használati tárgyak, népi bútorok és kerámiaedények. De van itt szövőgép, vajköpülő és más népművészeti remekek is a régi paraszti életből. Azt is tervezik, hogy pályázati támogatással külső múzeumi résszel bővítik a gyűjteményt, ahol az egykori paraszti hétköznapokon használt gépeket, eszközöket mutatnák be.

Kívánságra jégpályát építettek

Szarvaskő lakóinak – különösen a gyerekeknek – a kívánságára a vasútállomás melletti szabadidőparkban a közelmúltban jégpályát építettek. Így már az iskolai téli szünetben sokan ki is próbálhatták ezt az újdonságot. A polgármester asszony büszke arra, hogy megmozdult a falu kollektívája és komoly munkát vállalnak a közösségért. Az elmúlt időszakban egyre több fiatal házaspár talált otthonra a településen. Az önkormányzat pedig arra törekszik, hogy pályázati támogatással mielőbb fejlesszék Szarvaskő csatornarendszerét, ezzel tovább komfortosítják a falut. Bíznak abban, hogy egy folyamatosan működő éttermet is nyithatnak a településen, amellyel elősegíthetik, hogy még több vendégéjszakát töltsenek el az érdeklődők náluk. Vannak működő szálláshelyek, panziók és ökopark is kempinggel.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.