Ügyelnek a balatoni borok jó minőségére

A Balatoni Borrégióban folyamatosan működő borbíráló bizottság garantálja, hogy minden forgalomba kerülő ital jó minőségű legyen, reagált Kulka Gábor azokra a turisztikai és más fórumokon megfogalmazott felvetésekre, amik közös régiós borminősítés elindítását szorgalmazták.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) titkára elmondta, törvény írja elő, hogy csak olyan bort lehet közfogyasztásra forgalomba hozni, amit megfelelő szervezetek tételenként laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alá vetettek, ennek alapján minőségét megállapították, azt megfelelőnek minősítették. Az országban kilenc helyi borbíráló bizottság működik és egy országos. A helyi bizottságok közül egyedül a balatoni, amelyik illetékessége a borrégiót alkotó összes borvidékre - Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói és Zalai - kiterjed, a többiek egy-egy borvidéket fednek le.

A Balatoni Borrégióban 2012 decembere óta működik a bizottság, nyolc termékleírás - Balaton, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Nagy-Somló, Zala, Káli és Tihany - borai tartóznak hozzá, a boglári termékleíráshoz tartozó borokat Pesten a központi szervezetnél, a somlóiakat pedig a Somló helyi bíráló bizottságánál vetik érzékszervi vizsgálat alá.



A borrégiós bíráló bizottságba a borvidékek hegyközségi tanácsai 15-15 bírálót, illetve a Balatonfüred-Csopak Borvidékről harminc bírálót. A jelölteknek a jogszabályban előírt szakmai végzettség mellett rendelkezni kellett a Magyar Borakadémia borbíráló vizsgájával is. Jelenleg 96 aktív bíráló működik a régióban, akik közül a bizottság titkára alkalmanként öt-öt főt kér fel a kéthetente tartott borbírálatokra. A konkrét bizottság összeállításának feltétele, hogy abban legalább három borvidék bírálója benne legyen. A bírálók munkáját a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segíti a szükséges feltételek megteremtésével.

A bírálat során a szakemberek azt vizsgálják, hogy a bor teljesíti-e az adott termőhelyre, illetve fajtára vonatkozó termékleírás követelményeit, a fajtának, évjáratnak megfeleljen és hibátlan, megfelelő minőségű legyen. A borokat a szakértők "vakon" kóstolják, nem ismerhetik a termelőt. Amennyiben nem megfelelőnek találnak egy bort, pontosan rögzíteniük kell a hibát, hogy a termelővel közölni tudják az elutasítás okát. A bírálat megbeszélés nélkül zajlik. Akkor utasítanak el egy bort, ha a legalább ötfős bizottság tagjainak többsége így dönt.

A bizottság a közel két éves működés alatt 48 alkalommal tartott bírálatot, amin Összesen 2282 bortételt vizsgáltak meg 297 termelőtől. A vizsgált mintákhoz tartozó összes bor mennyisége 86 ezer hektoliter volt, egy tétel mögött átlagosa 38 hektoliter bor állt, egy termelőre átlagosan 289 hektoliter jutott.

A bírált borok 9 százaléka volt édes, vagy félédes, 78 százaléka fehér fajta, 12 rozé és 10 százalék vörös. Az utóbbiak alacsony arányát az magyarázza, hogy a boglári termékleírás alá tartozó borokat Budapesten bírálják.

Szőlőfajták szerint a fehérboroknál 37 fajta volt 1784 tétellel, aminek közel harmadát az olaszrizling adta, majd a szürkebarát és a chardonnay következett. Rozékat tíz szőlőfajtából, 9 vörös szőlőből és a piros bakatorból készítettek. A 252 tételben a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a pinot noir volt a legmeghatározóbb fajta. A vörös borok 9 szőlőfajtából készültek, a 246 tételből 64 alapanyaga a cabernet sauvignon volt. A bírálók 179 tételt utasítottak el minőségi probléma miatt, ez az összes bor 8 százaléka.

A múlt évben a bírálóknak két alkalommal szerveztek tréninget, amit Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal illetékese igazgatóhelyettese tartott. Az idei évben is negyedévente szerveznek továbbképzést, hogy a bírálók mindig felkészülten végezzék a munkájukat - hangsúlyozta Kulka Gábor.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.