hirdetés
hirdetés

Új konzuli honlapot indított a Külügyminisztérium

Az új konzuli tájékoztató honlapot a napokban mutatta be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

hirdetés

A weboldalon hasznos információkat találhatnak a külföldre utazó magyar állampolgárok és a Magyarországra utazók egyaránt. Így a kormányportálon egy helyen, felhasználóbarát formában érhetők el e hasznos információk.

A honlap elsősorban a külföldre utazni, ott munkát vállalni vagy hosszabb ideig tartózkodni kívánó magyarok tájékoztatását szolgálja. Megtalálhatók rajta az utazóknak szánt javaslatok, tippek, tanácsok. A konzuli honlap arra buzdítja a külföldi útra készülőket, hogy indulás előtt kössenek biztosítást és jegyezzék fel a külképviseletek elérhetőségét. A felhasználók tájékozódhatnak a felkeresni tervezett országok biztonsági és egészségügyi helyzetéről, a beutazás, a tartózkodás és a munkavállalás feltételeiről is.

Az angol nyelvű felület információkat nyújt a hazánkba történő beutazás feltételeiről, így a schengeni vízumszabályokról is, továbbá részletes tájékoztatást ad a Magyarországon kiállított, külföldön felhasználandó közokiratok hitelesítéséről is.

Az oldal részletesen tájékoztat a konzuli szolgálat európai uniós vetületeiről. „Olyan harmadik ország területén, ahol az állampolgársága szerinti tagállam nem rendelkezik képviselettel, bármely uniós polgár jogosult bármely tagállam diplomáciai vagy konzuli hatóságainak védelmét igénybe venni ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai” – mondja ki az Európai Unió működéséről szóló szerződés. Ily módon ha egy magyar állampolgár az EU-n kívüli országban jut bajba (például elveszti útlevelét vagy ellopják tőle), és Magyarország az adott helyen nem rendelkezik diplomáciai vagy konzuli képviselettel, akkor jogosult igénybe venni az unió egy másik tagállamának konzuli segítségnyújtását és védelmét, ugyanolyan feltételekkel, amilyeneket az a saját állampolgárai számára kínál. A Konzuli Szolgálat honlapjáról ezért elérhető az EU polgárait megillető konzuli védelemről tájékoztató európai bizottsági oldal magyar nyelven is.

A konzuli szolgáltatásokat ismertető honlap elkészítéséhez a Külügyminisztérium figyelembe vette az eddigi ügyfél- és felhasználói igényeket, kéréseket, valamint a konzulok és a tárca munkatársainak tapasztalatait is. Az oldal folyamatosan frissül.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk