Újdonságokkal vár 9. Street Food Show

Szeptember 19-20. közt immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Street Food Show-t és a rendezvény történetében másodszor a város legimpozánsabb pontján, az Andrássy úton, az Európai Mobilitási Hét csúcspontjának számító Autómentes Hétvége keretén belül. A bevált slágerek mellett lesz sok új árus, kitelepül a Belvárosi Piac Giannival, Szabó Győzővel, Bíró Lajossal, jön Lakatos Márk a tihanyi Lakatos Műhellyel és az erőteljes sörfelhozatal mellett borokat, koktélokat, pálinkákat, pezsgőket is töltenek.

Ugyan a jubileumi alkalmakkor szoktak visszatekinteni, de a Street Food Show szervezői nem tudtak addig várni: 3 évvel ezelőtt kinézték maguknak az akkor még lényegében üresen álló, imponzánsabbnál is impozánsabb Hold utcai piacot, és odacsábították a szerintük legjobb street árusokat. Azért őket, mert azt látták, hogy az általuk is tolt éttermek szekere már meglódult, de a street műfajának még lendületet kell adni. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta a rendezvény is kinőtte a helyszínt (amit azóta állandó street árusok telepítenek be, köszönhetően a show-nak), és a szervezők azon kapták magukat, hogy már alig tudnak válogatni, hogy kit is hívjanak meg az eseményre. Mert, hogy időközben a környezet is óriásit változott (és változik percről-percre), több-kevesebb sikerrel mindenki street fooddal próbálkozik, új ászok emelkedtek ki, nagyon színes lett a színtér.


Az őszi fesztivál célja továbbra is az, hogy aktuális körképet adjon, meghívva a legizgalmasabb szereplőket, legyenek „bejáratott nagy öregek” vagy „friss csókák”, olyan food truckok, melyeken nemrég száradt meg a festék és természetesen az izmos zászlóvivők. Mindenkitől azt kérték, hogy mutassa meg új arcát is. Hát persze, hogy ételekkel mindezt.

Az invitálást egyébként elfogadta a város egyik legjobb baszk konyháját vivő Bontxo is, almaborban főzött navarrai kolbászukat már nagyon várják a szervezők, ahogy a Callos a la vizcaínát is, azaz a baszk pacalt. Lakatos Márk Tihanyból teleportálja a Lakatos Műhelyt, tangóharmonikás ül majd a ház előtt, miközben például pacalos baguettel tömhetik a hasukat a látogatók.A Hold utcai Belvárosi Piac napfényre jön. A Bíró Lajos-féle A séf utcája is kimozdul, ahogy Szabó Győző  is itt mutatja be először gőzzel párolt keleti jellegű falatkáit, a steamboókat. Bíró Lajossal és a színésszel tart Gianni is, persze ő marad a tésztáknál. A Panificio il Basilico gondoskodik a kiváló pékárukról, a Zsendice-Bükkisajt pedig a sajtokról, tejtermékekről.

A teljes Karaván is kigurul, tart velük többek között a Tésztafeszítő Kisiparos, a MexKitchen, a Twist & Chips és hát hús… na abból sem lesz hiány, hála a Befaló Billnek, a Meat & Sauce-nak, BudDognak, a Mangalica & Társainak, a PolaPolának, a Pista bá’-nak, A Sonkásnak és a Piknik Utczabárnak. Utóbbi például Fóti fekete sörben és soya szószban pácolja majd a mangalica szüzet, jól körbe süti, bepakolja egy fokhagymás vajjal pirított szezámos baguettbe és házi savanyított zöldséget, ruccolat ad mellé. Már kész is a Mangalica 55 névre keresztelt csoda. A Larus Étterem is kitesz magáért, többek mellett „kínai pálcikás paprikás csirkéhez”, narancsos teryjaki szószban sült sertéstarjás szendvicshez, vaníliás-áfonyás passiókrémleveshez  és „Mars veled”-hez terít. Hogy mi az utóbbi, a helyszínen kiderül.

A rendezvényen erőteljes lesz a minőségi sör, bor, pálinkakínálat: 20 stand tölt már bevált klasszikusokat és nemrég csapra került, új kedvenceket. Nagy újdonság viszont, hogy a rendezvény ideje alatt a street árusok is boroznak, pálinkáznak, koktéloznak, pezsgőznek.

A Street Food Show a kezdetek kezdetén egyfajta kultúrdzsemborinak indult. Persze nem színpadokról bömbölő zenével, meg hájpolt sztárokkal, hanem tehetséges művészekkel.  Akik egyszer csak megjelennek a forgatag közepén, mondjuk felmásznak egy faház tetejére és onnan bazseválnak (mint idén júniusban), gangon zenélnek (mint a Hold utcai piacos időszakban), vagy kénytelen megnyílni előttük a tömeg, mert mondjuk sokan vannak és ’utcaszínházasdit’ játszanak (mint 2014 júniusában). A rendezvény most szeptemberben ezen a fronton is erősebb lesz, mint valaha.

Ételárusok listája:

A Sonkás
Befaló Bill
Belvárosi Piac (A Séf utcája, Kolbice, Panificio il Basilico, Pasta & Sugo, Steamboo, Zsendice-Bükkisajt)
Bontxo
BudDog
Csöppentő
Ez Sajt.
Froyo Like
Funnel Cakes
Gofri
Gumicukor
Hal and Chips
HotDog
Lakatos Műhely
Larus Étterem
Lángos Máshogy
Lyan csokoládéműhely
Mangalica és Társai
Meat & Sauce
MexKitchen
MIRELITE Gombóczda
Morzsa Bisztró
Nyakleves
Pasta Familia
Paneer
Piknik Utczabár
Pista bá’-Léhűtő
PolaPola
Shrimpy Food
Spíler
Tésztafeszítő Kisiparos
Twist & Chips
Urban Canteen Berlin
Urban Canteen New York
Vörös Homár
Zing

Italárusok listája:

Bor+pálinka+pezsgő+kávé:
ABorbolt
Borellátó
Bárhol Frizzante
Pálinkház
pop Fröccs
The Green Bus
Törley
Vespresso

Sör:

Angol Sörök Háza
Belga sör
Bigfoot Sörfőzde
Cech In
Domján Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Hrabal
Hütte-Rekettye Sörfőzde
IFA Sörbár
Köleses Sör
MONYO Brewing Co.
Stari Kézműves Sörfőzde


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?