Utazásszervezői képesítés: részletes információk a minisztériumtól

Az utazásszervezők jelenleg hatályban lévő képesítési előírása nincs összhangban az uniós előírásokkal, ezért egy rendelettervezet szerint várhatóan jócskán kiszélesítik azon képzettségek körét, melyek valamelyikének birtokában lehet valaki szakmai tevékenységért felelős személy. Egyúttal a szakmai minősítő vizsgát eltörlik, ám ez a korábban már vizsgázókat nem érinti.

Nemrég számoltunk be arról, hogy hamarosan megváltozhat az utazásszervezők képesítési előírása, miután a kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolja azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők lennének ezek a munkakörök.

A szakmai minősítő vizsga helyett – melyre 2 év gyakorlati idővel és egy idegen nyelvből tett alapfokú nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni – a tervezet szerint az utazásszervezőnek és –közvetítőnek a következő képesítések valamelyikével kell rendelkeznie: turisztikai szervező, értékesítő, idegenforgalmi szakmenedzser, utazási ügyintéző, utazásszervező menedzser, idegenforgalmi menedzser, idegenforgalmi technikus vagy idegenforgalmi ügyintéző.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre kissé pontosította a követelményeket. Válaszuk szerint a módosítással az utazási vállalkozás szakmai tevékenységéért felelős személynek a már említett turisztikai szervező, értékesítő szakképesítéssel, illetve hasonló korábbi OKJ szakképesítéssel vagy magasabb, turisztikai, illetőleg idegenforgalmi szakirányon szerzett felsőfokú (közgazdász) végzettséggel, valamint utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedély esetében utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben eltöltött 5 év szakmai gyakorlati idővel kell rendelkeznie, továbbá legalább egy középfokú nyelvvizsgával. Tehát nem csak szakirányú végzettség, hanem továbbra is nyelvvizsga, illetve megemelt szakmai gyakorlati idő igazolása esetén válhat valaki tevékenységért felelős személlyé. A korábbi utazásszervezői szakmai minősítő vizsga a jövőben megszűnik. A változások a módosító kormányrendelet kihirdetését követő 30. napon lépnek hatályba a kapcsolódó törvénymódosítás elfogadásával egyidejűleg, így kellő idő áll majd rendelkezésre az érintett vállalkozásoknak a változásokkal összefüggő felkészülésre. Tevékenységért felelős személyre továbbra is szükség lesz, hiszen pontosan a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó előírások változnak.

A módosítás azonban nem érinti a rendelet hatályba lépését megelőzően a szakmai tevékenységért felelős személy e tisztség ellátására megszerzett jogosultságát, vagyis aki korábban már letett szakmai minősítő vizsgát, az továbbra is maradhat tevékenységért felelős személy.

A jelenlegi rendszer nincs összhangban az uniós előírásokkal

Az NGM sajtóosztálya hozzátette: jelenleg a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény határozza meg az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokra vonatkozó alapvető feltétételeket. A szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó előírásokat is a törvény szabályozza, így az utazásszervező szakmai minősítő vizsga is itt szerepel. Az utazásszervezői szakmai minősítő vizsga hatályos rendszere 2009. október óta nem áll összhangban a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel, így ezt az elmaradt jogharmonizációs kötelezettséget mielőbb teljesíteni kell a kormánynak.

A hatályos utazásszervezői szakmai minősítő vizsgáról szóló 3/1992. (I. 13.) IKM rendelet alapján jelenleg csak a Budapesti Gazdasági Főiskola KVIF Kara szervezhet szakmai minősítő vizsgát. Ez a „monopólium” egy korábbi ipari és kereskedelmi miniszteri kijelölés alapján alakult ki, de fenntartása jelenlegi formájában ellentétes lenne az uniós előírásokkal. A korábban az utazási szakmai szervezetek javaslataira figyelemmel kidolgozott módosítással a szakmai tevékenységért felelős személynek az új Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet szerint a turisztikai szervezőnek a fent említett végzettségekkel kell rendelkeznie. Ezek a követelmények a minősítő vizsgáról szóló miniszteri rendelet egyidejű hatályon kívül helyezésével átkerülnek az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) kormányrendeletbe.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.