hirdetés
hirdetés

Utazásszervezői képesítés: részletes információk a minisztériumtól

Az utazásszervezők jelenleg hatályban lévő képesítési előírása nincs összhangban az uniós előírásokkal, ezért egy rendelettervezet szerint várhatóan jócskán kiszélesítik azon képzettségek körét, melyek valamelyikének birtokában lehet valaki szakmai tevékenységért felelős személy. Egyúttal a szakmai minősítő vizsgát eltörlik, ám ez a korábban már vizsgázókat nem érinti.

hirdetés

Nemrég számoltunk be arról, hogy hamarosan megváltozhat az utazásszervezők képesítési előírása, miután a kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolja azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők lennének ezek a munkakörök.

A szakmai minősítő vizsga helyett – melyre 2 év gyakorlati idővel és egy idegen nyelvből tett alapfokú nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni – a tervezet szerint az utazásszervezőnek és –közvetítőnek a következő képesítések valamelyikével kell rendelkeznie: turisztikai szervező, értékesítő, idegenforgalmi szakmenedzser, utazási ügyintéző, utazásszervező menedzser, idegenforgalmi menedzser, idegenforgalmi technikus vagy idegenforgalmi ügyintéző.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre kissé pontosította a követelményeket. Válaszuk szerint a módosítással az utazási vállalkozás szakmai tevékenységéért felelős személynek a már említett turisztikai szervező, értékesítő szakképesítéssel, illetve hasonló korábbi OKJ szakképesítéssel vagy magasabb, turisztikai, illetőleg idegenforgalmi szakirányon szerzett felsőfokú (közgazdász) végzettséggel, valamint utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedély esetében utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben eltöltött 5 év szakmai gyakorlati idővel kell rendelkeznie, továbbá legalább egy középfokú nyelvvizsgával. Tehát nem csak szakirányú végzettség, hanem továbbra is nyelvvizsga, illetve megemelt szakmai gyakorlati idő igazolása esetén válhat valaki tevékenységért felelős személlyé. A korábbi utazásszervezői szakmai minősítő vizsga a jövőben megszűnik. A változások a módosító kormányrendelet kihirdetését követő 30. napon lépnek hatályba a kapcsolódó törvénymódosítás elfogadásával egyidejűleg, így kellő idő áll majd rendelkezésre az érintett vállalkozásoknak a változásokkal összefüggő felkészülésre. Tevékenységért felelős személyre továbbra is szükség lesz, hiszen pontosan a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó előírások változnak.

A módosítás azonban nem érinti a rendelet hatályba lépését megelőzően a szakmai tevékenységért felelős személy e tisztség ellátására megszerzett jogosultságát, vagyis aki korábban már letett szakmai minősítő vizsgát, az továbbra is maradhat tevékenységért felelős személy.

A jelenlegi rendszer nincs összhangban az uniós előírásokkal

Az NGM sajtóosztálya hozzátette: jelenleg a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény határozza meg az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokra vonatkozó alapvető feltétételeket. A szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó előírásokat is a törvény szabályozza, így az utazásszervező szakmai minősítő vizsga is itt szerepel. Az utazásszervezői szakmai minősítő vizsga hatályos rendszere 2009. október óta nem áll összhangban a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel, így ezt az elmaradt jogharmonizációs kötelezettséget mielőbb teljesíteni kell a kormánynak.

A hatályos utazásszervezői szakmai minősítő vizsgáról szóló 3/1992. (I. 13.) IKM rendelet alapján jelenleg csak a Budapesti Gazdasági Főiskola KVIF Kara szervezhet szakmai minősítő vizsgát. Ez a „monopólium” egy korábbi ipari és kereskedelmi miniszteri kijelölés alapján alakult ki, de fenntartása jelenlegi formájában ellentétes lenne az uniós előírásokkal. A korábban az utazási szakmai szervezetek javaslataira figyelemmel kidolgozott módosítással a szakmai tevékenységért felelős személynek az új Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet szerint a turisztikai szervezőnek a fent említett végzettségekkel kell rendelkeznie. Ezek a követelmények a minősítő vizsgáról szóló miniszteri rendelet egyidejű hatályon kívül helyezésével átkerülnek az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) kormányrendeletbe.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk