hirdetés
hirdetés

Válság ide vagy oda, Európa turizmusa felívelőben

Pozitív előrejelzést adott ki Európa turizmusára az ITB Berlin által támogatott World Travel Monitor.

hirdetés

Az idei sem rossz eddig. 2013 első nyolc hónapjában 2,5%-kal többen utaztak külföldre Európa népei, míg az általuk elhált vendégéjszakák száma 2 százalékos növekedést mutatott. Ugyanakkor az utazsok időtartama előző évhez képest 2%-os csökkenéssel 7,9-re esett. Köszönhetően annak, hogy az európaiak inkább több, rövidebb utat terveznek, mint egy-egy hosszabbat. 3%-kal emelkedett a szabadidős utak száma, míg az üzleti kis mértékben csökkent. Előbbi esetében különösen a vidéki és a téli utak voltek népszerűek. A városlátogatások és vízparti üdülések tartják pozíciójukat.

Az utazás megszervezése egyre inkább az online birodalmában történek. Jól bizonyítja ezt a foglalási portálok forgalmának 12%-os növekedése, míg a hagyományos irodáké csupán 3%-kal nőtt a vizsgált időszakban.

Bár számos jóslat szerint Európa részesedése a világturizmusban szűkülőben, 2014-re mégis az érkezések növekedését jelzik előre. 2013 első nyolc hónapjában regisztrált 396 millió nemzetközi érkezéssel 5,4%-ot nőttünk. Mint arról már korábban írtunk, az ETC statisztikái alapján Izland és Szlovákia beutas turizmusa nőtt legdinamikusabban. De 6-8%-os bővüléssel remekül teljesített Málta, Portugália és  Horvátország is. Térségünk és benne kis hazánk a nemzetközi érkezések 2-4%-os növekedésére számíthat 2014-ben.

A jelentésből kiderül: a gazdasági kihívások ellenére a megkérdezettek 28%-a az előző évinél több külföldi utazást tervez, 42% az ideihez hasonlóan tervezi utazásait, és csupán 9% utazik kevesebbet. Az utazási hajlandóság terén az oroszok vitték el a pálmát.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk