2015 az összefogás éve a Dunakanyarban

Visegrádon sajtótájékoztató keretén belül mondták el, hogy ez az év a Dunakanyarban lévő városok összefogásának éve lesz. Együttesen fejlesztik az infrastruktúrát, és törekednek arra, hogy növeljék a vendégéjszakák számát, éppen ezért kedvezményekkel és számos kulturális programmal készülnek a külföldi és belföldi vendégeknek.

A Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-Dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága, valamint a Visegrádi TDM szervezetek és a dunakanyari városok turisztikai irodái rendezték meg május elején, immár a második alkalommal sajtótájékoztatójukat, ahol a Dunakanyar meghatározó városai mutatkoztak be: Visegrád, Esztergom, Szentendre és Vác.

A Dunakanyar turizmusa alapvetően a belföldi vendégkörre épül (egyelőre minden hetedik turista érkezik a határon túlról), de 2013 óta a külföldi vendégéjszakák száma viszont gyorsabb ütemben nő, mint a belföldi vendégéjszakáké, ez pedig a külföldi marketingtevékenységnek köszönthető.

Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városa: Visegrád

A Dunakanyar városai közül Visegrád a vezető város. 1400 négycsillagos szállodai férőhely mellett a közép- és alsó árkategóriában is ki tudják szolgálni a vendégeket. A tevékenységeik közé tartozik a települések közti kapcsolat tartása és a turisztikai arculatuk kiépítése. Az aktív turizmusban a Duna menti kerékpározás igen közkedvelt, így az EuroVelo6 – Európát átszelő kerékpáros utak –, melyek hazánkban is megépültek már egyes szakaszokon, mégis a külföldiek szemében a legkedveltebb útvonal Passau-Bécs között húzódik. Bécsig 400 ezer ember érkezik kerékpáron, onnan mégis csak 40 ezer jön tovább magyarországra. Ezen szeretne változtatni a visegrádi polgármester is, aki támogatja a kerékpáros út megépülését Budapestig, majd onnan tovább a Balatonig. A kerékpáros turistáknak rengeteg útbaigazítási táblát helyeztek ki, melyek a látnivalókra, programokra és szálláshelyek kínálatára hívják fel a turisták figyelmét, hogy ne csak a Dunapartot csodálják meg, hanem térjenek be a városokba is. A turistáknak ajándéktárgyként, emléktárgyként a helyi termékeket kínálják majd, ezek közül most a visegrádi mézre fektetik a hangsúlyt, melyet helyben árusítanak.

A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesülete minden évben új szolgáltatást talál ki, hogy a régió kulturális és természeti látnivalói a többnapos itt tartózkodást még színesebbé tegye. Idén az ötven kedvezményt tartalmazó Club Visegrád kedvezményfüzetet a visszatérő és az újonnan idelátogató vendégek vehetik igénybe, mely a klubtagok egyedi, tartalmas programjait kínálják hetekre lebontva. A szállodák emellett közös akcióval csábítják a vendégeket, melynek keretében különböző időpontokban kínálnak kiemelt kedvezményeket. A kisebb szálláshelyeket – akik az egyesület tagjai – minőségi szálláshely táblákkal látták el.

Új elem Visegrád kínálatában a Mesterségek Olimpiája, amely a Palotaházban csapatok részvételével régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg, majd összemérhetik tudásukat a hagyományos termékek elkészítésében.

A helyi TDM szervezet május 30-án rendezi meg a második Visegrádi Gasztro és Kulturális Fesztivált, ahol a szállodák és éttermek séfjei különleges helyi specialitásokat kínálnak, melynek során a középkori és sváb konyha ételeit lehet majd megkóstolni. Emellett szerelmi hétpróba megmérettetés is lesz a leendő és meglévő házaspárok számára.

A 2012-ben nyílt Visegrádi Gokart- és Kalandpark a sportolási lehetőségek mellett 300 m2-es sörsátorral és projektoros kivetítővel várja a vendégeit. Pihenésképp a Pisztrángos-tavaknál „Fogja meg az ebédet!” program keretén belül lehet horgászni, majd az erdészeti botanikus kertben faszénen sütött pirsztrángot lehet fogyasztani. Ez a program kifejezetten csoportok részére ajánlott.

Az állandó programkínálat újabb elemei közül kiemelkedők a Visegrád Tours szervezésében megvalósuló katamarántúrák. A 2-2,5 órás aktív vízitúra a Dunakanyar legszebb részein halad végig.

A város legfontosabb rendezvénye a 31. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, mely Európa egyik legnagyobb történelmi fesztiválja. 2015. július 10-12. között nyolc országból várnak mintegy ezer szereplőt. Ezen a három napon lovagi tornák, királyi menet, esti fáklyás felvonulás, koncertek és vásár szórakoztatja a vendégeket.

A Dunakanyar nyugati kapuja, Esztergom

A történelmi Esztergom napjainkban virágzó kereskedelmi, gazdasági és turisztikai arculattal büszkélkedhet. A Duna két partját összekötő Mária Valéria hídon könnyen megközelíthetjük a Felvidék kis falvait. A borturizmust kedvelők megkóstolhatják a vidék borait és kipróbálhatják a muzeális borászati eszközöket. A tokodi „Nyitott pincék” rendezvényt a Pincevölgyben 2015. június 27-én tartják, ahol nyitott pinceprogramok várják az idelátogatókat.

Az ide érkező turisták csillagtúra keretén belül, busszal is bejárhatják Esztergom-Visegrád-Szentendre útvonalát. De aki túrázni szeret, az gyalog is feltérképezheti Esztergomot és környékét, a híres zarándokutakon több új útszakaszt is megnyitottak, illetve a zarándokszállások kényelmes pihenést biztosítanak. A Bazilika, mely már a város jelképévé vált, közismert zarándokhely, mely remélhetőleg felkerül majd a hungarikumok listájára is. A bakancsos turistáknak több kihelyezett jelzőtábla is segíti a tájékozódást.

A múzeumok kedvelői a Keresztény Múzeumban és Kincstárban, valamint a Levéltárban tekinthetik meg a kereszténység emlékeit. A Duna Múzeum interaktív kiállítása kiváló családi program lehet, ahol a Duna szerepét mutatják be az emberek életében. A Balassa Múzeum és a Vármúzeum most átadott látványtárral büszkélkedhet, mely már elnyerte a látogatók tetszését. Az irodalomtörténet jelentősége miatt a Babits Ház érdekes lehet a műkedvelők számára. A Geoda interaktív ásvány- és őslénytan-kiállítás pedig bemutatja a térségben fellelhető kőzeteket, ásványokat és egyéb ősmaradványokat, de megtekinthető itt egy magyaroszaurusz is.

Esztergom és térségének turisztikai kínálati palettáját számos rendezvény is színesíti. Az évet az április végén megrendezett lampionos felvonulás nyitotta, ahol változatos hajókreációk vonultak fel a Kis-Dunán, így aki idén kihagyta, jövőre vésse be a naptárába. 2015 július 31-től augusztus 2-ig kerül megrendezésre az Esztergomi Históriás napok, ahol a középkori királyi és érseki udvaroktól Balassa Bálint koráig mutatják be a fontosabb eseményeket, kulturális értékeket számos helyszínen, múzeumban. A látnivalók közül említésre méltóak a LIMES menti római kori maradványok Esztergomban és Tokodon, melyek felkerültek az UNESCO világörökség listájára.

A vállalkozó kedvűek a Duna Maraton kerékpárverenyen indulhatnak 2015. július 5-6-án. Lesz itt a kerékpár történetét bemutató kiállítás és veterán kerékpár-felvonulás is, de családi sportprogramokkal is készülnek. Majd augusztus 15-től Szent István hetet tartanak, melynek fő eseménye az augusztus 20-i ünnepségsorozat. Még bőven akad program a Dunakanyar ezen részén: sétarepülés, kisvonatozás, horgászás, lovaglási lehetőség, borkóstolás vagy hegyi kerékpározás. Fürdőzési és vízi turisztikai lehetőség elsősorban a Palatinusz strandon, valamint az esztergomi élményfürdőben lehetséges.

Esztergom térségében kerékpáros turisták sokasága halad át, ezért számos kerékpáros szolgáltatás van a városban. Aki itt szeretne biciklizni, az – a régióban elsőként, Budapestet is megelőzve – városi bérbicikli-rendszer (EBI) segítségével juthat el a turisztikai attrakciókhoz. A város vízi úton, buszokkal könnyen megközelíthető, de mivel a kerékpáros turisták a legjobban fejlődő szegmens, ezért próbálnak védett, biztonságos útvonalat kiépíteni a városok között is, melyek remélhetőleg pár év múlva megépülnek.

Vác, az ezeréves város

Vác a Dunakanyar bal partján található barokk város, az épített környezet, a kulturális adottságok és az újabb attrakciók miatt a turisták kedvelt helyévé vált. 2012-től számos fejlesztésen ment keresztül a város. Vác több pontján elektronikus turisztikai tájékoztató rendszert helyeztek el („touch info”), mely segíti a tájékozódását a turistáknak. Nemrég nyílt a Hajótörténeti Gyűjtemény, ahol a 20. századi vitorlások, gőzösök, jachtok kicsinyített másait lehet megtekinteni. 2014-ben megnyílt a Városháza épületében található Közép-Európa legnagyobb MADI- gyűjteménye (ez egy művészeti irányzat, előtérbe helyezi a formákat a tartalommal szemben), a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum. 16 ország 150 kortárs művészének egy vagy több alkotása tekinthető meg itt. A Váci Curia Borház és Borgyűjtemény, melyben 2500 magyar palack bor található, a borkultúra változásai 1880-tól napjainkig fellelhető. Érdekes gyűjtemények, kiállítások és templomok várják még az idelátogatókat.

A szabadtéri rendezvények közül érdemes megemlíteni a Váci Dunakanyar Színház által már 3. alkalommal megrendezett V4 Fesztivál és Színházi Találkozót, amely 2015. június 21-28-án lesz. A V4 –Visegrádi Négyek: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete –, mely az egyik legnagyobb színházi és kulturális megmozdulás a Visegrádi Négyek régióban. A színházi előadások után neves hazai (Ákos, Quimby) és nemzetközi előadók színesítik a programot.

23. alkalommal kerül megrendezésre a Váci Világi Vigalom 2015. július 17-19-ig, a három napos összművészeti fesztivál. Helyi művészeti közösségek, egyéni alkotók és előadók számos programmal várja a családosokat.

Az aktív turizmus kedvelőinek kerékpáros utak, táblák, tárolók, pihenőhelyek kerültek kialakításra, melyek a kerékpárral érkezők pihenését szolgálják, ezzel is erősítve a város kerékpárbarátot viselő nevet.

Vácott 2015 az aktív turizmus éve, ennek jegyében a különböző sportokat kapcsolják össze vízen és szárazföldön egyaránt, de egyházi tematikus útvonal is kialakításra került. 2015. június 1-jén lapátos kikötőhely kerül átadásra, mely a külföldi és a hazai vízitúrázók számára kikötési lehetőséget biztosít.

Az ékszerdoboz: Szentendre

Szentendre a Dunakanyar kapuja, amelyet a turisták általában csak látogatóban érintenek, de a város TDM szervezetei szeretnének hangsúlyt fektetni a vendégéjszakák növelésére, és ezt egy projettevékenység keretében a szálláshelyek bővítésével szeretnék elérni. Nívós, színvonalas szálláshelyek kínálására van szükség, melyek javulást hoznának, és ezért a településekkel való együttműködésre nyitottak.

A városvezetés irányítása mellett kidolgozás alatt áll a város Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS). Itt kerülnek lefektetésre azok a kulturális és egyéb turisztikai fejlesztési prioritások, amelyek az elkövetkező, 2020-ban záruló tervezési időszak intézkedéseit, beruházásait fogják megalapozni.

Projekttevékenységen belül, az infrastruktúra bővítése érdekében faházakat, jégpályákat, látogatóközpotot és barátságos pihenőhelyeket alakítottak ki. Térképeket, informatív anyagokat helyeztek ki a város több pontján. A térség helyi termékeit kiállításokon, konferenciákon való megjelenésen reklámozzák.

Idén is kiemelkedik a Szentendrei Teátrum Fesztivál, amely 2015. július 10. és augusztus 21. között kerül megrendezésre. A belvárosban egyedülálló hangulatot varázsoló kulturális és kulináris forgatag, a Dumsta Korzó október elejéig várja a turistákat, továbbá a Duna köré szervezett vízi és vízparti programokra épülő Ister Napok július utolsó hétvégéjén várják az idelátogatókat. A Dunakorzó egész júliusban a kulturális élmények mellett sörkülönlegességekkel, gasztronómiai élményekkel és számos újdonsággal várja a folyékony kenyér rajongóit.

Fejlesztések a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Ökoturisztikai fejlesztéseket végeztek és végeznek a Dunakanyar ezen részén. A Dunán kenutúrákra várják a családokat, barátokat. A Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénnyel kiegészült minősített erdei iskola várja az iskolai és óvodai csoportokat, az egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokra. A helyi termelők segítésére, a nemzeti park védjegyével ellátott termékeket lehet vásárolni.

Három éven belül Dömösön Látogatóközpont épül 1,4 milliárd forintból, mely turisztikai és az egész térséget, annak élővilágát bemutató információs központ is lesz. A tervezett épület nem csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park, hanem nyolc ország 47 természetvédelmi területét magában foglaló épülete lesz. 100 férőhelyes előadótermet, apatmanokat, a kertben tanösvényt, panziót, kerékpártárolót alakítanak ki. Iskolai csoportokat, családokat várnak majd.

Az UNESCO az idei esztendőt a nemzetközi fény évének nevezte ki, ennek jegyében a világ minden táján sokszínű programokat tartanak, hazánk – egyebek között – Mécsbogár Fesztivállal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. Több napos program mellett június 15–25-én Esti séták lesznek az Alcsúti Arborétumban.


Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.
Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben 

Számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.
Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.
Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben

Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben 

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás június 14-én a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.