A vízminőség lehetővé tenné szabadstrandok létesítését a Dunakanyarban

Több fürdőző érkezett a Dunakanyar strandjaira, és újabb szabadstrandok létesülhetnek a hamarosan záruló egységes vízminőség-ellenőrzési mintaprojektnek köszönhetően, amelyben hét Duna-menti település vett részt a Coca-Cola Magyarország támogatásával. A programhoz kapcsolódó „I love Duna” Instagram fotópályázat legjobb munkáiból digitális fotókiállítás nyílt a margitszigeti Holdudvarban. 

Szeptemberben zárul a Coca-Cola Magyarország által támogatott mintaprojekt a Dunakanyarban: a strandszezonban a szentendrei, dunabogdányi, kisoroszi, leányfalui, pócsmegyeri, szigetmonostori és tahitófalui strandok vízminőségét mérték és hozták nyilvánosságra. Az ÁNTSZ által havonta elvégzett vízminőség-ellenőrzések mindenütt azt mutatták, hogy a Duna vize az érintett szakaszokon kiváló, fürdőzésre alkalmas. A térségben jelenleg egyedül Dunabogdány rendelkezik kiépített szabadstranddal, ám a mérési eredmények nyomán újabb strandok létesülhetnek a Dunakanyarban.

A mintaprojektet támogató „I love Duna” kampány közel 700 ezer embert ért el idén nyáron. A Dunakanyar strandjait bemutató és egy Duna témájú blognak is helyet adó I love Duna weboldal közel 20 ezer látogatót vonzott. Majd' 1000 fotó érkezett az „I love Duna” Instagram fotópályázatra és százak vettek részt a WWF-fel közös Nagy Ugrás rendezvényen Dunabogdányban.Több fürdőző, több szabadstrand

„A rendszeres vízminőség-ellenőrzések végleg eloszlatták a folyó tisztaságával kapcsolatos aggályokat és megnyitották az utat egy színvonalas szabadstrand kialakítása előtt Szentendrén” – nyilatkozta Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere a mintaprojekt értékelésekor.

Schuszter Gergely, Dunabogdány polgármestere szerint a Dunát népszerűsítő rendezvényeknek is köszönhetően hétvégi napokon már 500-1000 ember fürdőzött a település strandján. A polgármester elmondta: „A mintaprojekt során értékes támogatást kaptunk a vízminőség-vizsgálatok elvégzéséhez. Az olyan rendezvények, mint a Nagy Ugrás vagy a Duna átúszása pedig sok száz érdeklődőt vonzottak településünkre.”

A Dunát bemutató egyedülálló, digitális fotókiállítás nyílt

A mintaprojektet Duna tematikájú Instagram fotópályázat is kiegészítette, amelyre közel 1000 fotó érkezett. A beküldött képekből egyedülálló, digitális fotókiállítás nyílt a margitszigeti Holdudvarban. Hét kategóriában – Naplemente a Dunánál, Fekete-fehér, Vadregényes Duna, Budapest a folyóval, Csendes Duna, Tájkép és Élet a parton – készült válogatás a fotókból, amely szezonzárásig látogatható.

„Várakozáson felüli eredménnyel zárult a mintaprojekt, látszik, hogy az egységes vízmérési rendszer eredményei nagyban segítik a dunai fürdőzés népszerűsítését” – értékelte Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója.


Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.
Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben 

Számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.
Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.