Körözöttes kifli partira invitálta vendégeit június 24-én, péntek koraestére Alsóörs első embere, Hebling Zsolt, és a most elkészült, valóban európai színvonalú Alsóörs Marina megnyitójára a két tulajdonos: Dr. Deák Gábor és Dr. Kecskés Egon.
Mivel az ünnepélyes alkalomkor Segal Viktor gasztronómiai tanácsadót találtuk a kikötő új klubházának vadonatúj éttermének konyháján, naná, hogy megkérdeztük, a forró hőségben a hideg üdítő és jégbe hűtött pezsgő felszolgálása kedves figyelmesség, ám miért jár hozzá mindenkinek körözöttes kifli?
A Balaton egyik legjelentősebb idei turisztikai beruházásaként jellemezte települése legújabb turisztikai attrakcióját a polgármester, majd a tulajdonosok nevében Dr. Deák Gábor nyugtatta meg a beruházás (jelen lévő) finanszírozóit: a hitelek vissza lesznek időben fizetve, egyben megköszönte a hajóhelyek bérlőinek bizalmát, akik máris birtokukba vették az Északi-part legújabb, gyönyörű (és egéybként bárki számára látogatható) kikötőjét és mólóját. Ő mondta el azt is az egybegyűlteknek, hogy a BAHART-tal közösen üzemeltetik mostantól a hajókikötőt, ahol egy vadonatúj vitorláscentrum is nyílt, 200 hajóhelyes lehetőséggel, valamint egy 12 szobás kikötői hotellel, amelynek alsó részén fúziós, minőségi étterem működik mostantól, Segal Viktor mesterszakács közreműködésével. Komplex szolgáltatással – hajószervízzel, téli tárolási lehetőséggel, szelektív hulladékgyűjtéssel stb. – várják bérlőiket, akik lehetnek vitorláshajóvezetők, vagy elektromos vízijárgánnyal érkezők, de akár kenusok is.
A polgármester hozzátette, külön örül annak, hogy a település horgászai is birtokba vehetik az új mólót – részükre különben a horgászhely látogatása térítésmentes. Majd Berkes Péter plébános, Péter atya megáldotta a legújabb vízi létesítményt, és máris hozták a legendás körözöttes kiflihegyeket.
Segal Viktor pedig elárulta, azért éppen azt, mert Alsóörs egyik ikonikus étele a körözött, ezért esett rá a választás. Mindent tudó helyi erőket kérdeztünk amúgy erről az ízletes gasztronómiai fogásról, akik tényszerűen hozzátették: Alsóörsnek, sem ennek a tájnak ember emlékezet óta sosem volt jellegzetes eledele a körözött, márcsak azért sem, mert a hozzá szükséges juhtúrót képtelenség a környéken beszerezni, ugyanis juhnyáj közel s távol nem gazdagította a tájat, nem úgy, mint az Alföld különböző részein. Azonban az igazsághoz hozzátartozik: ha juhtúró nem is, de körözöttes kifli vagy kenyér tényleg gyakran szerepelt az alsóörsiek kedvenc csemegéi közt, ugyanis az ikonikus "Bakter" nevű kocsma-vendéglőben, az állomásnál, a sör mellé tényleg ez az egyszerű fogás volt a legkedveltebb a betérők körében.
Forrás: Vendég & Hotel