Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve

Mi köze a jó öreg körözöttes kiflinek egy vadonatúj, most átadott, korszerű hajókikötőhöz a Balaton északi partján? Mindjárt kiderül...

Körözöttes kifli partira invitálta vendégeit június 24-én, péntek koraestére Alsóörs első embere, Hebling Zsolt, és a most elkészült, valóban európai színvonalú Alsóörs Marina megnyitójára a két tulajdonos: Dr. Deák Gábor és Dr. Kecskés Egon.

Mivel az ünnepélyes alkalomkor Segal Viktor gasztronómiai tanácsadót találtuk a kikötő új klubházának vadonatúj éttermének konyháján, naná, hogy megkérdeztük, a forró hőségben a hideg üdítő és jégbe hűtött pezsgő felszolgálása kedves figyelmesség, ám miért jár hozzá mindenkinek körözöttes kifli?

A Balaton egyik legjelentősebb idei turisztikai beruházásaként jellemezte települése legújabb turisztikai attrakcióját a polgármester, majd a tulajdonosok nevében Dr. Deák Gábor nyugtatta meg a beruházás (jelen lévő) finanszírozóit: a hitelek vissza lesznek időben fizetve, egyben megköszönte a hajóhelyek bérlőinek bizalmát, akik máris birtokukba vették az Északi-part legújabb, gyönyörű (és egéybként bárki számára látogatható) kikötőjét és mólóját. Ő mondta el azt is az egybegyűlteknek, hogy a BAHART-tal közösen üzemeltetik mostantól a hajókikötőt, ahol egy vadonatúj vitorláscentrum is nyílt, 200 hajóhelyes lehetőséggel, valamint egy 12 szobás kikötői hotellel, amelynek alsó részén fúziós, minőségi étterem működik mostantól, Segal Viktor mesterszakács közreműködésével. Komplex szolgáltatással – hajószervízzel, téli tárolási lehetőséggel, szelektív hulladékgyűjtéssel stb. – várják bérlőiket, akik lehetnek vitorláshajóvezetők, vagy elektromos vízijárgánnyal érkezők, de akár kenusok is.

A polgármester hozzátette, külön örül annak, hogy a település horgászai is birtokba vehetik az új mólót – részükre különben a horgászhely látogatása térítésmentes. Majd Berkes Péter plébános, Péter atya megáldotta a legújabb vízi létesítményt, és máris hozták a legendás körözöttes kiflihegyeket.

 

Segal Viktor pedig elárulta, azért éppen azt, mert Alsóörs egyik ikonikus étele a körözött, ezért esett rá a választás. Mindent tudó helyi erőket kérdeztünk amúgy erről az ízletes gasztronómiai fogásról, akik tényszerűen hozzátették: Alsóörsnek, sem ennek a tájnak ember emlékezet óta sosem volt jellegzetes eledele a körözött, márcsak azért sem, mert a hozzá szükséges juhtúrót képtelenség a környéken beszerezni, ugyanis juhnyáj közel s távol nem gazdagította a tájat, nem úgy, mint az Alföld különböző részein. Azonban az igazsághoz hozzátartozik: ha juhtúró nem is, de körözöttes kifli vagy kenyér tényleg gyakran szerepelt az alsóörsiek kedvenc csemegéi közt, ugyanis az ikonikus "Bakter" nevű kocsma-vendéglőben, az állomásnál, a sör mellé tényleg ez az egyszerű fogás volt a legkedveltebb a betérők körében.

Forrás: Vendég & Hotel


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.