Kultúra minden mennyiségben a Dunakanyarban

A Dunakanyar sokszínű kínálatát és újdonságait május 12-én szezonnyitó sajtótájékoztatón mutatták be Visegrádon. A térség kerékpáros turizmusának fejlesztése a rendezvény visszatérő gondolata volt, amelynek megvalósulása az idegenforgalom és a helyi lakosok számára is sokat jelentene. Aktualitást adott az újságírók meghívásának, hogy tanúi lehettek a visegrádi hajóállomás ünnepélyes átadásának is.

Félegyházi András, Visegrád polgármestere felsorolta az utóbbi egy év beruházásait. Szerinte városa az élő jelenkor városa is, nemcsak az élő középkor városa.

Cseke László, a Visegrád és környéke TDM vezetője városát, mint a főváros játszóterét emlegette, hiszen a fővárostól nem messze lévő Visegrád számtalan kikapcsolódást, játékos szórakozást kínál. Többek között van kalandparkjuk, füvészkertjük, lovardájuk, kerékpáros túraútvonaluk és vadasparkjuk is. A látogatók sűrűn találkoznak a városban egy-két lovaggal, solymásszal, középkori táncossal, akik éppen egy bemutatóra vagy a Palotajátékokra sietnek, mely a legnevesebb európai középkori fesztivállá vált.

Szentendre turisztikai ismertetőjét Gyürk Dorottya kulturális ügyekért felelős alpolgármester tartotta meg. A város látványos esztétikai-infrastrukturális fejlődésen ment keresztül. A Szentendrei Nyár a város több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb kulturális rendezvénye, amely június végétől augusztus végéig a művészet valamennyi műfajában változatos programot kínál a városba érkezőknek és a helybelieknek. Kiemelkedik a programok közül a Szentendre éjjel-nappal, újdonságnak számítanak a lakásszínházi estek, és a kortársművészet nemzetközi élvonalába tartozó japán Chiharu Sihota Emlékeső című kiállítása is, amelyet a nyitás előtt a Ferenczy Múzeumi Centrumban az újságíróknak Gulyás Gábor múzeumigazgató mutatott be.

Vác turisztikai kínálatáról Papp Ildikó, a Vác és környéke TDM vezetője számolt be, többek közt megemlítve, hogy a Dunakanyar bal partján elhelyezkedő barokk kisváros, annak épületei, kis utcácskái, meseszép Duna parti korzója sok látogatót vonz, és ők programkínálatukkal arra törekednek, hogy ne csak egy napot töltsenek náluk a turisták. Híresek piacaik, kiállításaik, könyvbemutatóik, a Fő téren például 10 kiállítótér található. Bejelentette, hogy május 21-én adják át a Főteret ábrázoló bronz makettet, rajta a Március 15. tér és a környező épületek láthatók, amelyen a vakok és gyengén látók számára Braille-írással készített hasznos információk is elérhetők.

Pócsik György turisztikai szakértő, TDM menedzser Esztergom sokrétű, így például kulturális, vízi, kerékpáros és vallási turizmusban betöltött szerepét, illetve ezek lehetőségét méltatta, a programok között megemlítve, hogy Babits emlékvére készülnek. Sok vendégre számítanak a híres Esztergomi várjátékok során, és a sétányon rendezett programok is várhatóan sok érdeklődőt vonzanak majd.

A Szentendrei Teátrum és Nyár fesztivál programkínálatát a Szentendrei Kulturális Központ előadóművészeti igazgatója, Vasvári Csaba sorolta fel. Kiemelkedő eseménynek számít a július 8-án bemutatandó Daniel Glattauer: Párterápia című színdarabja, amelyről Orlai Tíbor producer és Balla Eszter, a darab főszereplője szólt. Joao Bethencourt: Telitalálat! című, háromszereplős vígjátékának ősbemutatójáról Sipos Imre rendező beszélt.

A tájékoztatón mindenki egyetértett abban, hogy a Duna két partján lévő települések csak összefogással tudnak javítani a térség turizmusán, és ezért mindent meg is tesznek, ennek eredményeként köszönhetik a turisták a számtalan vonzó programot a térségben.


Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.
Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben 

Számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.
Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.