Az ötletgazdák 5 évvel ezelőtt azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyék a magyar kézműves sört. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy a szervezők „ügye” hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében. Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál egyik fontos hozadéka, hogy körképet ad a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbranddel találkozhat a nagyközönség a Főzdefeszten.
A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a kézműves sörök fesztiválján. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek. De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatják a vendégek a rendezvényen – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így a látogatók tanúi lehetnek a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához készült cirkuszi mutatványnak is.
A szervezők a már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülnek, ráadásul most először külföldi, kézműves sörfőzők is tiszteletüket teszik a találkozón, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja iránt.
Az ételkínálat is frissült, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standok is felütik a fejüket a „folyékony kenyér ünnepén”, valamint a szervezők felbíztatták a sörfőzőket, hogy ők is saját étellel készüljenek a seregszemlére
A júniusi tapasztalatokból kiindulva az összejövetelen okosabban fogják használni a sétány tereit, és a nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkert fogja várni a vendégeket. A szervezők vasárnap kora délután az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat is ki fogják osztani.
Forrás: Élelmiszer Online