"Mindenki gasztroforradalomról beszél, de ténylegesen történt valami a magyar gasztronómiában 2010-ben, amire érdemes emlékezni, ami kihat 2011-re is?" - teszi fel a kérdést a gasztroblog és sorolja:
Az első Michelin-csillag, amit magyar étterem, a Costes kapott. Mellette a kalauz Bib Gourmand kiemelkedő ár-érték arány minősítést adott a Bock Bisztrónak, a Csalogány 26-nak, az Arcade Bisztrónak és a 21-nek.
A házi pálinkafőzés legalizálása. Tekintettel a manufaktúrák pálinkáinak nem feltétlenül, és minden esetben ragyogó minőségére, ez a változás még akár hasznos is lehet, általános minőségjavulást is eredményezhet - véli a blogger.
Kakashere egy csepeli izé, helyen. Magyarországon forgatott a Travel Channel zseniális gasztronómiai magazinja, a Bizarre Foods, a végeredményt már csak idén tudjuk megnézni, de a Malackaraj szerint jobb lesz minden országimázsfilmnél.
Megnyílt az első Starbucks Budapesten, majd ősszel egy Nobu étterem is.
Magyarország kedvenc süteménye a somlói galuska. "Ahhoz képest, hogy alig pár helyen lehet kapni jót, ez váratlan fordulat volt" - írja az oldal.
Megszületett az első magyar tulajdonú wagyu borjú, idén kerül át Magyarországra.
Szeptemberben megkísérelték az első vizatelepítést a Dunán, ami egyelőre sikeresnek bizonyult.
Lakoma címmel megjelent Váncsa István második könyve, ami egy sorozat első kötete, a görög, török, máltai, ciprusi, libanoni, tunéziai és máltai konyhákról.
A Gault Millau étteremkalauzba 20 budapesti étterem került be.
Megjelent magyarul a Larousse gasztronómiai lexikon, ami tekintettel a kiadvány közel 100 éves életkorára, csöppet időszerű volt már.
Feléledt a Herz, igaz, téliszalámijuk nincs, és egyelőre nem is lesz - sújt le a szerző.
Új külsővel visszatért a Macskanyelv.
És hogy mit kíván a Malackaraj 2011-re? Íme:
"Lehessen vért kapni a henteseknél, mert most éppen veszélyes hulladéknak számít!
Legyen több jó étterem vidéken!
A halasoknál a ponty-harcsa-keszegen túl lehessen kapni kecsegét, fogast, csukát, menyhalat, balint, és hasonló, az átlagfogyasztónak még ismeretlen édesvízi, hazai alapanyagokat!" (malackaraj.blog.hu)