2010: a magyar gasztronómia éve

A magyar gasztronómia évének nyilvánította a Malackaraj a 2010-es esztendőt.

"Mindenki gasztroforradalomról beszél, de ténylegesen történt valami a magyar gasztronómiában 2010-ben, amire érdemes emlékezni, ami kihat 2011-re is?" - teszi fel a kérdést a gasztroblog és sorolja:

Az első Michelin-csillag, amit magyar étterem, a Costes kapott. Mellette a kalauz Bib Gourmand kiemelkedő ár-érték arány minősítést adott a Bock Bisztrónak, a Csalogány 26-nak, az Arcade Bisztrónak és a 21-nek.

A házi pálinkafőzés legalizálása. Tekintettel a manufaktúrák pálinkáinak nem feltétlenül, és minden esetben ragyogó minőségére, ez a változás még akár hasznos is lehet, általános minőségjavulást is eredményezhet - véli a blogger.

Kakashere egy csepeli izé, helyen. Magyarországon forgatott a Travel Channel zseniális gasztronómiai magazinja, a Bizarre Foods, a végeredményt már csak idén tudjuk megnézni, de a Malackaraj szerint jobb lesz minden országimázsfilmnél.

Megnyílt az első Starbucks Budapesten, majd ősszel egy Nobu étterem is. 

Magyarország kedvenc süteménye a somlói galuska. "Ahhoz képest, hogy alig pár helyen lehet kapni jót, ez váratlan fordulat volt" - írja az oldal.

Megszületett az első magyar tulajdonú wagyu borjú, idén kerül át Magyarországra. 

Szeptemberben megkísérelték az első vizatelepítést a Dunán, ami egyelőre sikeresnek bizonyult.

Lakoma címmel megjelent Váncsa István második könyve, ami egy sorozat első kötete, a görög, török, máltai, ciprusi, libanoni, tunéziai és máltai konyhákról. 

A Gault Millau étteremkalauzba 20 budapesti étterem került be.

Megjelent magyarul a Larousse gasztronómiai lexikon, ami tekintettel a kiadvány közel 100 éves életkorára, csöppet időszerű volt már.

Feléledt a Herz, igaz, téliszalámijuk nincs, és egyelőre nem is lesz - sújt le a szerző.

Új külsővel visszatért a Macskanyelv.

És hogy mit kíván a Malackaraj 2011-re? Íme:

"Lehessen vért kapni a henteseknél, mert most éppen veszélyes hulladéknak számít!

Legyen több jó étterem vidéken!

A halasoknál a ponty-harcsa-keszegen túl lehessen kapni kecsegét, fogast, csukát, menyhalat, balint, és hasonló, az átlagfogyasztónak még ismeretlen édesvízi, hazai alapanyagokat!" (malackaraj.blog.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.