2010: a magyar gasztronómia éve

A magyar gasztronómia évének nyilvánította a Malackaraj a 2010-es esztendőt.

"Mindenki gasztroforradalomról beszél, de ténylegesen történt valami a magyar gasztronómiában 2010-ben, amire érdemes emlékezni, ami kihat 2011-re is?" - teszi fel a kérdést a gasztroblog és sorolja:

Az első Michelin-csillag, amit magyar étterem, a Costes kapott. Mellette a kalauz Bib Gourmand kiemelkedő ár-érték arány minősítést adott a Bock Bisztrónak, a Csalogány 26-nak, az Arcade Bisztrónak és a 21-nek.

A házi pálinkafőzés legalizálása. Tekintettel a manufaktúrák pálinkáinak nem feltétlenül, és minden esetben ragyogó minőségére, ez a változás még akár hasznos is lehet, általános minőségjavulást is eredményezhet - véli a blogger.

Kakashere egy csepeli izé, helyen. Magyarországon forgatott a Travel Channel zseniális gasztronómiai magazinja, a Bizarre Foods, a végeredményt már csak idén tudjuk megnézni, de a Malackaraj szerint jobb lesz minden országimázsfilmnél.

Megnyílt az első Starbucks Budapesten, majd ősszel egy Nobu étterem is. 

Magyarország kedvenc süteménye a somlói galuska. "Ahhoz képest, hogy alig pár helyen lehet kapni jót, ez váratlan fordulat volt" - írja az oldal.

Megszületett az első magyar tulajdonú wagyu borjú, idén kerül át Magyarországra. 

Szeptemberben megkísérelték az első vizatelepítést a Dunán, ami egyelőre sikeresnek bizonyult.

Lakoma címmel megjelent Váncsa István második könyve, ami egy sorozat első kötete, a görög, török, máltai, ciprusi, libanoni, tunéziai és máltai konyhákról. 

A Gault Millau étteremkalauzba 20 budapesti étterem került be.

Megjelent magyarul a Larousse gasztronómiai lexikon, ami tekintettel a kiadvány közel 100 éves életkorára, csöppet időszerű volt már.

Feléledt a Herz, igaz, téliszalámijuk nincs, és egyelőre nem is lesz - sújt le a szerző.

Új külsővel visszatért a Macskanyelv.

És hogy mit kíván a Malackaraj 2011-re? Íme:

"Lehessen vért kapni a henteseknél, mert most éppen veszélyes hulladéknak számít!

Legyen több jó étterem vidéken!

A halasoknál a ponty-harcsa-keszegen túl lehessen kapni kecsegét, fogast, csukát, menyhalat, balint, és hasonló, az átlagfogyasztónak még ismeretlen édesvízi, hazai alapanyagokat!" (malackaraj.blog.hu)


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.