Kell is csalogatni, mert eléggé rosszul állunk nyári vendégéjszakákkal azon tájékon. Míg tavaly télen a magyarok a karintiai sielőhelyeken 255 ezer vendégéjszakát töltöttek, nyáron 60 ezret. A téli adatok az összes vendégéjszakák 7%-át jelentik, mellyel - meglepő módon - Magyarország a tartomány harmadik számú küldőpiaca az osztrákok és németek után. Nyáron azonban az 1%-ot sem éri el a magyar vendégéjszakák aránya.
Grillező fánk
Tehát, itt van ez a sok iható tó, de ne próbálják meg kiinni, hanem inkább fürödjenek benne, mert akár 26-27 fokosra is felmelegednek. Vízi sportoljanak rajta; erre különösen alkalmas a Wörthi-, Ossiacher- és Faaker-tó. Előfordulhat, hogy valakit az úszás, evezés, vitorlázás és szörfözés nem hoz lázba. Na, ők egy köralakú, gumi tutajra szállva sütögethetik a tüzes rácson pecsenyéjüket valamely tó közepén, az úgynevezett barbecue doughnuton, azaz grillező fánkon.
Finomfalatoknál maradva, a tartomány 12 gasztronómiai régióban kínálja az inyencségeket; sajtokat, mézeket, bárányt és szárnyasokat, vagy éppenséggel a sós, kapros túróval töltött Kasnudelt. Mindezt pedig leöblíthető egy fanyar cirbolya pálinkával, vagy almaborral.
Fent, bent, melegen
És, ha már evett a turista, mozogjon is, legyen egy kis természetjárás! Karintiában 93 háromezer méter fölötti csúcs van, melyek fölé és egész Ausztria főlé magasodik az ország legmagasabb csúcsa, a Großglockner; ez pedig szintén itt van. Aki hegyre hág, menjen be a hegy belsejébe is; különösen, ha túl melege van. Hűsítheti magát az utazó egy felhagyott bányában, Bad Bleibergben. Ha pedig itt mégis fázna, akkor jöjjön ki a napra, mely Karintiában meglehetősen magas óraszámban ontja a meleget évente. Vagy várjon még türelmesen jövő tavaszig, amikor is megépül a Villach-i régió legnagyobb turisztikai beruházásaként az új termálfürdő.
Tejet a tehénből