"Lombkorona" sétányt terveznek Kisnánáról Sirokba

Újabb turisztikai fejlesztésekkel igyekeznek még több vendéget csalogatni a kis mátrai üdülőfaluba, Kisnánára.

A település legnépszerűbb nevezetességét, a várat teljesen felújították, amelyet tavaly fejeztek be - mondta Koncsos Sándor polgármester. -A 340 millió forintból - uniós támogatással - megvalósult projektnek, a vár közelében levő szlovák tájház felújítása is része volt. Ez egy múlt század elején épült tornácos parasztház, melynek a berendezését a falubeliek gyűjtötték össze és megőrizték az utókornak. A gyűjtemény állami tulajdonban van.

A tájházban akadálymentes vizes blokkot is kialakítottak, a mozgássérült vendégeknek. Emellett üzlet is működik, ahol a vár és a ház személyzete kapott helyet. Itt a turisztikai kiadványok mellett hamarosan helyi készítésű termékeket is árulnak majd. Így például minőségi borokat, mézet, lekvárt és kézműves termékeket is. A várral szemben találni Kisnána legszebb régi házát, amely szintén turisztikai attrakciónak számító, műemlék jellegű épület. Ebben találni jelenleg a falu könyvtárát.

Nevezetes látványosság az egykori kovácsműhely is, amelyet egy ma már nem élő mester ajándékozott a falunak és az önkormányzat ingatlancserével vette kezelésbe. Itt a kovácsmesterség egykor használt szerszámait, eszközeit láthatják a vendégek. A műhelyt területfejlesztési pályázat útján elnyert támogatásból újították fel.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az idei első öt hónap kedvező eredményeket hozott a település turizmusában, miután négyezer vendég fordult meg Kisnánán. Ezek nagyobb része egynapos kirándulásra jött. A családok viszont a hétvégeken érkeztek. Voltak csoportosan - autóbusszal - érkezett látogatók is, de szép számmal akadtak olyanok, akik éppen a közeli Egerszalókon, a gyógyvizes környezetben üdültek és szervezett program keretében ismerkedtek meg Kisnána nevezetességeivel. A faluban jelenleg félszáz egyéni szálláshely vendégházként működik.

Koncsos Sándor arról is tájékoztatott, hogy Kisnánán már készülnek az idei legnagyobb turisztikai eseményre, a július 7-8-án megrendezésre kerülő várnapokra és az első borfesztiválra. Ezen a mátrai történelmi borvidék néhány neves termelője közösen mutatja be a legjobb nedűit a vendségeknek. A két napos eseményre több ezer turistát várnak.

A kedvező tapasztalatokat alapján a polgármester arról is beszámolt a Turizmus Online-nak, hogy a falu vezetői és a vállalkozók a turizmus jövőjében bíznak Kisnánán. Ezért minél hamarabb szeretnének nyitni egy korszerű éttermet a vendégek kiszolgálására. Azt is tervezik, hogy Kisnána és Sirok között - több mint tíz kilométer hosszúságban - a hegyen Segway pályát alakítanak ki. Emellett a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület támogatásért pályázik, hogy megépítsék a Kisnána határából induló és Sirokig tartó úgynevezett "lombkorona" sétányt. Ez egy újabb különleges turisztikai attrakció lehet, az öt méter magasságban levő járda kialakításával, ahol gyalogosan sétálhatnak majd a turisták.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.