A mestercukrászi vizsga előkészítését, amelyben Petrezselyem Adrienn (a Szövetség amúgy főtitkári munkáját is ellátó ifjú cukrászhölgy) részesült, nagyban magára vállalta a vacsora előtti hetekben az MNGSZ cukrász alelnöke, Jakó Lajos, aki tanítványa mesterré avatását már nem élhette meg: két nappal korábban elhunyt, így egy perces néma emlékezéssel kezdődött a gasztronómia tatai ünnepe. A vendéglátók kitettek magukért: a gyönyörűen feldíszített és beterített teremben, hangulatos zene mellett hozták sorban az ételeket, és a tükörszervízre sem lehet egy rossz szavunk: bár több száz vendégsereg esetében ez a megoldás ugyancsak kihívás, a profi előkészítő munka következtében ment minden, mint a karikacsapás. A szervezéssel kapcsolatban az MNGSZ tavaly pont ebben az időszakban megválasztott elnöke, Krivács András elmondta, három hónapos előkészítés előzte meg a mesteri estét, amely az alapanyag beszerzéstől kezdve, a raktározáson, a felszolgálók képzésén, a szakácsok, cukrászok és a konyhai segítők munkájának pontos kivitelezésének megszervezéséig mindent magába foglalt.
A vizsgázók ételsora a következő volt: Hideg előétel: Pástétom trilógia (őz, mangalica, kacsamáj) gyömbéres vackor körte chutney-val, salátával, balzsamos-málna vinaigrettel. Utána füstölt csicsókakrémleves kéksajtos derelyével, majd meleg halfogásnak szürkeharcsa- lazac duett vaníliás vajon sütve, pagodakarfiol rizottóval, parajjal érkezett. Isteni, grapefruitból készült sorbet, citromos kakukkfűvel csinált helyet a főételnek, amely lassan sütött marhahátszín volt vargánya-rókagomba raguval, bébizöldségekkel, és ököruszály rozmaringos sült burgonyakrémmel, bormártással. A desszert csokoládékáosz, valamint joghurtos pite rásütött habkaramellel, erdei gyümölcsökkel, narancsvirág fagylalttal.
És végül a főszereplők, akikről ez az est szólt, az idei év mesterei:
Mesterszakácsok: Asztalos Árpád, Toókos Ferenc, Volenter István.
Életműdíjas mesterszakács: Sipőcz János.
Közétkeztetési Mester: Kovács Attila.
Mestercukrász: Petrezselyem Adrienn.
Éttermi Mester: Asztalos Gyula, Csordás János, Molnár Szabolcs, Tanyik Csaba.
Bártender Mester: Keresztes Ferenc.