A gasztronómia mesteravató ünnepe

Az immár 1800 fős tagsággal rendelkező Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) legrangosabb éves eseményére, az idei Mestervacsorára egy nap leforgása alatt elfogytak a résztvevői jegyek. Tizenegy mestert avattak ezúttal Tatán, a Hotel Gottwald Wellness & Spa-ban tartott vacsora után, igaz, az éjszakai avató örömébe némi üröm is került – egy szomorú hír kapcsán…

A mestercukrászi vizsga előkészítését, amelyben Petrezselyem Adrienn (a Szövetség amúgy főtitkári munkáját is ellátó ifjú cukrászhölgy) részesült, nagyban magára vállalta a vacsora előtti hetekben az MNGSZ cukrász alelnöke, Jakó Lajos, aki tanítványa mesterré avatását már nem élhette meg: két nappal korábban elhunyt, így egy perces néma emlékezéssel kezdődött a gasztronómia tatai ünnepe. A vendéglátók kitettek magukért: a gyönyörűen feldíszített és beterített teremben, hangulatos zene mellett hozták sorban az ételeket, és a tükörszervízre sem lehet egy rossz szavunk: bár több száz vendégsereg esetében ez a megoldás ugyancsak kihívás, a profi előkészítő munka következtében ment minden, mint a karikacsapás. A szervezéssel kapcsolatban az MNGSZ tavaly pont ebben az időszakban megválasztott elnöke, Krivács András elmondta, három hónapos előkészítés előzte meg a mesteri estét, amely az alapanyag beszerzéstől kezdve, a raktározáson, a felszolgálók képzésén, a szakácsok, cukrászok és a konyhai segítők munkájának pontos kivitelezésének megszervezéséig mindent magába foglalt.

A vizsgázók ételsora a következő volt: Hideg előétel: Pástétom trilógia (őz, mangalica, kacsamáj) gyömbéres vackor körte chutney-val, salátával, balzsamos-málna vinaigrettel. Utána füstölt csicsókakrémleves kéksajtos derelyével, majd meleg halfogásnak szürkeharcsa- lazac duett vaníliás vajon sütve, pagodakarfiol rizottóval, parajjal érkezett. Isteni, grapefruitból készült sorbet, citromos kakukkfűvel csinált helyet a főételnek, amely lassan sütött marhahátszín volt vargánya-rókagomba raguval, bébizöldségekkel, és ököruszály rozmaringos sült burgonyakrémmel, bormártással. A desszert csokoládékáosz, valamint joghurtos pite rásütött habkaramellel, erdei gyümölcsökkel, narancsvirág fagylalttal.

És végül a főszereplők, akikről ez az est szólt, az idei év mesterei:

Mesterszakácsok: Asztalos Árpád, Toókos Ferenc, Volenter István.
Életműdíjas mesterszakács: Sipőcz János.
Közétkeztetési Mester: Kovács Attila.
Mestercukrász: Petrezselyem Adrienn.
Éttermi Mester: Asztalos Gyula, Csordás János, Molnár Szabolcs, Tanyik Csaba.
Bártender Mester: Keresztes Ferenc.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.