A torzsa legyen veled!

Új sorozatot indítunk: régi konyhák elfeledett, aztán a kamrák mélyéről újból és újból előkerült alapanyagait vesszünk sorra. Vagyis olyan zöldségeket, fűszereket, húsféléket, amelyeket eleink szerettek, majd kimentek a divatból, és mostanában ismét szerepelnek a legújabb kori hazai gasztronómiában. Első szereplőnk a káposzta – amelynek említésekor joggal hördülhet fel a szakma: de hiszen káposztából van épp elég a mai konyhában. Ez igaz. Na de hol van például egy régi nagy kedvenc: a babos káposzta?

Országos szavazáson keresték a legnépszerűbb magyar ételeket. Bár a töltött káposzta helyet kapott a Top 10-ben, a jelenlegi magyar gasztronómiában (különösen az éttermi vendéglátásban) szinte ez az egyetlen olyan étel, amely az egykor igen népszerű zöldség felhasználásával készül.

Magyarország címere, emberi bölcsesség mércéje

Egy évszázados feljegyzés szerint a galgóci Thurzó-udvar cselédei 1603 januárjában 26 húsevőnapból húsz napon kaptak ebédre savanyú káposztát tehénhússal!
Nem véletlen tehát, hogy a csáktornyai Zrínyi-udvar ránk maradt kéziratos szakácskönyvében így fogalmaz az egykori szerző: „A káposztás hús Magyarország címere.” Ugyancsak a XVII. században Apor Péter így vélekedik: „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben.” Végül Mikszáth megfogalmazásában a káposzta „egy konyhakerti zöldség, melynek olyan a mérete és a bölcsessége, mint egy emberi fejnek”.

Káposztahegyek, még puding is van

Szinte végtelen a ránk maradt káposztás ételek leírásainak száma, még a XX. század első felében megjelent gyűjteményekben is tucatnyi található ezekből. Észak-Magyarországon korhelylevesnek, hajdúkáposztának, káposztás tésztának készítették, a szegényebbek árpakásával töltötték (ez volt a „szárma”), de készült belőle babos-káposztás halászlé, a reneszánsz időkben bazsalikomos babos káposzta. Német hatásra terjedt el a füstölt, főtt csülök köreteként a káposztás gombóc. A régi szakácskönyvekben szereplő „káposzta-öregen” megfogalmazás egyszerű káposztafőzeléket takart, a közelmúlt polgári konyhájában pedig olyan különlegességekre is rábukkanhatunk, mint a káposztapuding.

Rabszolgafuttató káposztasavanyítás

A káposzta tartósításának elterjedt módja a savanyítás. Talán a vecsési káposzta nimbusza miatt sokan gondolják, hogy a savanyú káposzta hungarikum, de ez sajnos tévedés. (KIEMELÉS) A tartósítás ezen módja ugyanis valószínűleg Kínából érkezett Európába, talán éppen a mongol-tatárok közvetítésével, ugyanakkor tény, hogy már az antik rómaiak is ismerték a módszert. Egy anekdota szerint éppen a Pannóniába tartó római légiókat kísérő szekereken eresztett először levet a hosszú útra beraktározott káposzta, és savanyodott meg a zötykölődés „jótékony hatására”. A módszer ezután a receptúra része lett, és „a patríciusok szekérre rakván addig rázatták a római macskaköveken, míg az megerjedt kínjában”. Mások addig futtatták rabszolgáikat a ház körül puttonnyal a hátukon, míg a káposzta meg nem savanyodott.
Hazánkba valószínűleg Bajorországból érkezett a módszer, talán éppen a Vecsés környékén új otthont talált sváb bevándorlók hozományaként.

Taposs, fiam, taposs!

A polgári konyhákon nem ritkán házilagosan savanyították télire a friss káposztát. Hogy hogyan, arról Magyar Elek számol be 1935-ös kiadású szakácskönyvében: „...alaposan meg kellett fürdenem, vadonatúj fehérneműt öltenem, így szállhattam bele a hordóba, melyben egy-egy marék torma- és birsalmaszeleten, kevés kapron és borsfüvön már ott tornyosult két nagy tál gyalult káposzta. Szépen el kellett egyengetni, aztán nekiindultam a táncnak, körbe-körbe, súrolva a hordó szélét, majd beljebb és beljebb a közepéig. Közben egy jó marék sót, egy kis köménymagot, pár szem magyarborsot vetett anyám a hordóba. Egyszerre csak a sótól és taposástól levet kezdett ereszteni a harsogó káposzta, és az első réteg rendben volt. Most újra két-három tál káposzta következett, újabb adag só, birsalma, torma és magyarbors hozzáadásával. Hamarosan ez a réteg is kiadta a levét, s ekkor megint másik adag káposzta és másik adag fűszer került sorra, mindaddig, míg a káposzta el nem fogyott.”

Az úr ír, és ahogy egy gulyást képzel el

A mai magyar vendéglátásban méltatlanul háttérbe szorult a káposzta. A töltött káposzta sikere elfeledteti, mennyire színes és szerteágazó lehetne káposztás ételeink világa. Egyre kevesebben tudják, hogy a székelykáposztának például semmi köze a székelyekhez, hiszen igazából Petőfi íróbarátjának, Székely Józsefnek a kedvenc étele volt, amelyet elképzelt a pesti Arany Sas fogadóban, és a hely házigazdája másnapra el is készített. Ez paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta volt, amit attól kezdve Székely-gulyásnak neveztek el. A disznótoros és vele a párolt káposzta is kiszorult az éttermek, vendéglők kínálatából, az otthoni főzés „elmirelitesedésével” pedig gyakorlatilag eltűnt ételeink közül az egyik legfinomabb fogás, a káposztás cvekedli. Béke torzsáira.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.