A TUTSZ támogató javaslatai az Új Széchenyi Tervhez

Nyolc pontban foglalta össze az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos támogató javaslatait a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ).

Mint arról a Napi Turizmus korábban beszámolt a TUTSZ örömmel üdvözölte az Új Széchenyi Terv megalkotását, a vitairat véglegesítéséhez azonban néhány javaslattal hozzájárulnának a tervhez a turizmus ágazati fejlesztése érdekében.

A TUTSZ felhívta a figyelmet, hogy a turizmus fejlesztésének kereteit jelenleg a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, valamint az egyes termékstratégiák határozzák meg, így a tervezést szerintük ezen stratégiák újragondolásával vagy megerősítésével lenne célszerű indítani.

Mivel a turizmusnak számos eleme, típusa és formája van (vö. Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia /NTS/), nem lehet eltekinteni az ágazat rendszerszintű kezelésétől, amelyre utaló információt az Új Széchenyi Terv vitairata nem tartalmaz. Feltételezve azt, hogy az NTS továbbra is a meghatározó dokumentum, a TUTSZ javasolja stratégia frissítését.

Ennek révén meghatározhatóvá válik az egyes termékek - például „Gyógyító Magyarország – egészségipar” - helye és tartalma a hazai turizmus keretében, valamint itt nyílik lehetőség arra, hogy az összefüggéseket és hangsúlyokat újratervezzük. Jelen helyzetben aktuálissá válik a magára régóta várató turizmus törvény megalkotása, a turizmust érintő jogszabályok harmonizációja, a napi működési rutint gátló jogszabályok átgondolása, a statisztikai adatgyűjtés megreformálása - véli a TUTSZ.

A turizmust önálló ágazatként komplexen kell kezelni, mint ötödik ágazati kitörési pontot, valamint javasolt felvenni a „vidékfejlesztés/gyarapodó vidék” fogalmát a kitörési pontok közé.

„Gyógyító Magyarország” címen foglalkozni kell az egészségturizmus más területeivel is - tanácsolja a TUTSZ. Kiemeli a javaslatcsomag a művészetterápiát, a magyar kultúra népszerűsítésével együtt. A vidékfejlesztés jegyében lényeges elem a lovasterápia illetve a magyar lovaskultúra népszerűsítése.

Regionalitás és turizmusfejlesztés keretén belül a TUTSZ hangsúlyozza a Budai Várnegyed komplex turizmusfejlesztését, nagykapacitású kongresszusi központ építését illetve, hogy a Balaton - legyen a „Európa családi tava”.

A hungarikumoknak a turizmus népszerísítőjeként kell megjelenniük. A rendezvényturizmus, fesztiválturizmus esetében állami támogatást ne adjanak olyan rendezvényekre, melyek a helyi lakosság szórakoztatását szolgálják, de a turizmushoz nem járulnak hozzá.

Önálló feladatként javasolja megofgalmazni a TUTSZ a minőségbiztosítást.

A gasztronómiánk terén is van mit fejleszteni, mivel az jeles, évszázados hagyományaink és gyökereink ellenére jellegtelen, nemzetközi téren nem versenyképes. Alig van klasszikus nemzeti gasztronómiai értéket megtestesítő vendéglátóhely - fejezte ki sajnálatát a TUTSZ.

A teljes anyaggal Olvasóink a "Letölthető fájlok" menüpontra kattintva ismerkedhetnek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.