Átverés: libamáj helyett kacsamájat adnak

Rejtettkamerás felvételekkel és NÉBIH-vizsgálattal mutattak rá az V. Libamájfesztivál szervezői arra, hogy 10-ből 9 helyen libamáj áron valójában kacsamájat kaphatunk Budapesten. A megtévesztés ellen is küzdenek a szervezők szeptember 6-8. között az Erzsébet téri gasztrofesztiválon. 

A próbavásárlásokat a Libamájszövetség végezte, a vizsgálatokat pedig a NÉBIH laborja. A kutatás és a próbavásárlások rámutattak: 10 budapesti hentes üzeltből 9-ben libamáj áron valójában kacsamájat kapunk.

„A próbavásárlásokat olyan helyeken végeztük, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a két máj fajta. Termelőkkel és szakértőkkel összefogva kidolgoztunk egy vásárlók számára is könnyen értlemezhető szempontrendszert, amely támasztékot adhat a vásárláskor. Ezt a segédanyagot a Libamájfesztiválon mindenki a kezébe is veheti” – mondta el Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke.

Az V. Libamájfesztivál fő célja, hogy a hazai libamájfogyasztás mennyisége emelkedjen. Magyarország ugyanis libamájnagyhatalom a maga éves 1800 tonnás exportjával. Mi magyarok, azonban nagyon keveset fogyasztjuk ezt a hungarikumot. A fesztivállal a szervezők minden évben arra törekednek, hogy a lehető legszélesebb választékát mutassák be a libamájételeknek.

„Ha minden magyar  egy évben csak 30 deka hízottlibamájat fogyasztana, akkor az ágazat teljesen talpra állna és ez a magyar ínyencség méltó helyre kerülne a hazai gasztronómiában is. Mi ezért küzdünk” – hangsúlyozta Pap Krisztián, a rendezvény rendezője. Az idei fesztivál koncepciója, hogy rámutasson a liba- és kacsamáj közötti különbségekre és segítse a fogyasztókat abban, hogy képesek legyenek tudatosan vásárolni, valamint hogy legalább évente egy alkalommal mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron libamájat fogyasztani.

„A Libamájfesztivált immáron ötödik alkalommal szervezzük, most a budapesti Erzsébet téren. Itt valóban eredeti, jó minőségű liba- és kacsatermékeket lehet megkóstolni, legyen szó húsról, májról vagy egyéb finomságokról” – mondta Pap Krisztián, a Libamájfesztivált szervező cég ügyvezetője. „A gasztronómiai különlegességeket családias hangulatú környezetben tálaljuk, ahol a gyermekes szülők is megtalálják az ízletes ételek mellett a kikapcsolódódási lehetőségeket. Budapesten első alkalommal rendezzük meg ugyanis a játékos Libaolimpiát, ahol akár csapatokkal is lehet jelentkezni és versenyezni”.

„A világ májtermelésének 90%-a ma már kacsamáj, a maradék 10% csak a libamáj. Annak viszont a 80%-át mi magyarok állítjuk elő. A libamájfesztivált évről évre azért rendezzük meg, hogy népszerűsítsük a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, valamint hogy a kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot” – nyilatkozta Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke. 

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.