Az ivás kultúrája

Az alkohol nem csak nagy üzlet, a legtöbb kultúrában a társadalmi élet igen fontos tényezője. Az alkohol a társadalom összetartó ereje lehet, de ugyanakkor pusztító hatásait is szem előtt kell tartanunk. Hol a határ a kettő között? Hogyan ítélik meg a részegséget az egyes kultúrákban? Miért is isznak az emberek? Ezekre és sok más érdekes kérdésre kaphatunk választ a Thomas M. Wilson által szerkesztett Drinking Cultures: Alcohol and Identity című könyvéből.

Az alkoholfogyasztás tudományos vizsgálata

A Thomas M. Wilson által szerkesztett Drinking Cultures című könyv alkoholos italok fogyasztását bemutató antropológiai-néprajzi esettanulmányok gyűjteménye. Írországtól Hongkongig, Mexikótól Németországig bemutatja, hogy az ivás milyen szerepet játszik egyes népek identitásában és kultúrájában.

Az antropológusok az alkoholfogyasztás témakörével már régóta foglalkoznak, legtöbbször az alkoholfogyasztást társadalmi problémaként tüntetik fel, holott több figyelmet kellene fordítani az alkoholfogyasztási módoknak a nemzeti, történelmi és a mai politikai és kulturális életére gyakorolt hatásaira. Az alkoholfogyasztás és alkoholizmus megítélésében komoly vita folyik az antropológusok és az orvosok között. A kérdés az, hogy az alkoholfogyasztás valóban akkora probléma-e az egyes népeknél, mint ahogy azt a statisztikák ábrázolják. Az antropológusok szerint az ivás társadalmi aktus, amelynek vizsgálata arra a szabályrendszerre irányul, amely meghatározza, hogy egy közösségben hol, kinek a társaságában, mikor és mit isznak. Az alkoholkutatásban manapság nagy hangsúly helyeződik az alkoholfogyasztási magatartásokat és környezetet leíró alkoholfogyasztási szokásokra, valamint azokra az egyénekre, akikre ezek a szokások jellemzőek. Az, hogy az emberek hogyan isznak, legalább annyira fontos, mint hogy mennyit isznak. Az alkoholfogyasztáshoz számos egyéb szokás társul, amellyel képet kaphatunk a környezetről, stílusokról és kulturális hatásokról az egész világban. Továbbá az alkoholfogyasztás vizsgálatával szimultán vizsgáljuk az egyéb cikkek fogyasztását, valamint a szociális és kulturális viselkedést is. Mondd meg, mit iszol, megmondom, ki vagy. Tehát az ivás, az, hogy hol, mit, mikor és kivel iszunk, sok mindent elárulhat gazdasági, társadalmi helyzetünkről.

„Arénák”

 

Számos oknál fogva érdekes az alkoholfogyasztás helyszíneinek antropológiai szempontú vizsgálata. Az ivás jelentős tevékenység, a résztvevők sok időt töltenek a bárokban, ivókban, az arra kulturálisan megfelelő, illendő órákban. Az ivás helyszíneinek kulturálisan sajátos szabályrendszeréből következtetni lehet magasabb szinten is érvényes szabályokra és műveletekre. A helyszín, az „aréna” fizikai elhatárolódás a világtól, de egyben szimbolikus jelentőségű szellemi tér is. A könyv egyes fejezetei különböző arénák ivási szokásait jellemzik. Brian Moeran a rurális Japán iváshoz kapcsolódó helyszíneit mutatja be, a magánszférától a nyilvánosig; Cliona O'Carroll két berlini kocsmát hasonlít össze, az ír kocsmát és az Eckkneipe típusú egységet, amely a helybeli munkásosztály törzshelye, demonstrálva, hogy a hazájában eredetileg szintén munkásosztálybeli vendégeket fogadó ír kocsma funkciója az áthelyezéssel megváltozott, és ütköző helyi, nemzeti és nemzetközi identitások helyszínévé vált.

Prága egyaránt fekszik a régi Közép-Európa és a 27 tagállamú Európai Unió szívében, Prága pedig a sört fogadta szívébe. A sörivás igen fontos és néha összetett művelet, a prágaiak pedig, elsősorban a férfiak, a berliniekhez és a japánokhoz hasonlóan, gyakran a fogyasztott sör fajtájának függvényében azonosítják magukat. Egy prágai szavaival „a sör olyan, mint a nő: ha élvezed az egyiket, ne gondolj a többire”.

Pauline Garvey a norvégiai „vorspiel” elnevezésű házi ivópartikat kutatta. A házibulik fontos szabályozó szerepet játszanak a fiatalok közösségi életében: a „vorspiel” lokálisan változó szabályait még a rend ellen lázadó fiatalok is betartják. Ilyen értelemben a házibulik a nemzeti tér építőelemei, hiszen a szélesebb értelemben vett szociális rendről gondoskodnak.

A jövő iváskutatása

Összefoglalásként megemlíthető, hogy a nemzeti és etnikai identitások más, például osztály-, helyi és nemi identitások függvényében értelmezhetők, amelyek mind fontos kifejeződést nyernek az alkoholfogyasztási szokásokban. Az alkoholfogyasztás tiltása vagy elfogadása az adott társadalomban ható erőkről árulkodik. Az ivásra vonatkozó különböző társadalmi szabályok összehasonlításával a kultúrák különbözőségére mutathatunk rá, aminek mentén teljes mélységükben vizsgálhatók az eltérések és sajátosságok. A kötet talán egyetlen hiányossága, hogy a Kárpát-medence, illetve a kelet-európai és balkáni országok jó része hiányzik belőle. Ezek a terek pedig nagyon fontos esettanulmányokkal szolgálhatnak, amelyeket azonban leginkább terepi kutatással lehet begyűjteni. Néhány munka készülőben van ugyan (A Kárpát-medence sörei, A Kárpát-medence pálinkái, A Balkán természetrajza), a megválaszolatlan kutatási kérdések köre ugyanakkor szinte végeláthatatlanul széles…

Dávid Lóránt - Kerekesné Máyer Ágnes - Ujvári Krisztina


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.