Berlinben találkoztak a G20-ak

Languszta a francia elnöknek, egytálétel a német kancellárnak. A séfek séfjei királyoknak, államfőknek főznek, legszívesebben úgy, mintha vendégeik a mama főztjét ennék. A világ legkiválóbb szakácsainak exkluzív klubja ezen a héten Berlinben gyűlt össze, hogy a gasztronómia egyfajta G20-csoportjaként eszmét cseréljen - adta hírül az MTI nyomán a kulturport.hu.

"Mi vagyunk a gasztronómia G20-a" - véli a klub alapítója, Gilles Bragard, aki számára a sikeres diplomáciához a gyomron keresztül vezet az út. Napóleont idézi: "Adjatok jó szakácsokat, és én jó szerződéseket kötök".

Ezek a szakácsok nem hisznek a "fúziós" konyhában, hazájuk nagykövetének tartják magukat. "A legjobb konyha a világon a mama konyhája" - tartják.

Az állam- és kormányfők szakácsait tömörítő klub 1977-ben alakult Franciaországban, mégpedig a gasztronómia királyának tartott Paul Bocuse éttermében. Berlinbe ezúttal 18 séf érkezett, hogy eszmét cseréljen. Kevés nő van köztük, egyikük Cristata Comerford, aki nem másnak, mint Barack Obama amerikai elnöknek főz. Comerford szerint Obama épp úgy odavan az amerikai, mint a nemzetközi konyháért. A séf kifejezetten kedveli, ha az elnök leugrik a konyhába, Obama neje pedig a Fehér Ház kertjéből származó zöldségekkel látja el a konyhát.

A német kancellári hivatal főztjéről 12 éve Ulrich Kerz gondoskodik. Az 51 éves férfi elmondta, hogy Angela Merkel szereti a spárgát és a karalábét, kedvére vannak az egytálételek, a gyümölcsök és a zöldségek. Azt azonban nem hajlandó elárulni, mi a kancellár kedvence. Attól tart ugyanis, hogy ha megtenné, Merkel mindenhol ezt kapná a világon. A miniszterelnök asszonyról úgy gondolja, ő is jól főz. Kerz segítségére hat pincér van, nagyobb eseményeknél extra személyzet érkezik a hivatalba.

Nagyobb "sereget", húsz főt irányít az Elysée-palota konyháját immár 40 éve uraló Bernard Vaussion. A francia köztársaság élére nemrég megválasztott Francois Hollande kedveli a langusztát paradicsomos-gyömbéres szósszal - tudhatta meg most a nagy nyilvánosság.

Jesper Vollmer konyhájában változatos a menü, ahogy azt munkaadója, Margit dán királynő kedve tartja. A brit uralkodó svájci séfje, Anton Mosimann csak annyit árul el, hogy II. Erzsébet királynő asztalánál mindig jó a hangulat. Arról viszont nem beszél, hogy mi volt a menü Vilmos herceg tavalyi esküvőjén. Az angol konyha szerinte egyáltalán nem rossz. "Jó ételeket eszünk" - védte a szigetországot.

A séfek séfjei éves találkozójukon nem ragadnak fakanalat, őket szolgálják ki. A német kancellári hivatalban nürnbergi Bratwurst és savanyú káposzta várja őket egyéb finomságok mellett.

A klub jövőre Párizsban ülésezik. (foorás: kulturpart, kép: AFP)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.