Egészsgéturizmussal ugrik ki az Észak-Alföld

A 2011-2013 közötti támogatási időszak fejlesztéseinek fő prioritása az egészségturizmus lehet az Észak-alföldi régióban - mondta Pajna Zoltán, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke szerdán Hajdúszoboszlón, a Magyar Turizmus Zrt. regionális évzáró rendezvényén.

Hozzátette: ebben az időszakban 26 milliárd forint pályázati pénz áll rendelkezésre turisztikai célú fejlesztésekre. A fejlesztések irányában kiemelte a minőségi szálláshelyek és szolgáltatások arányának növelését, illetve a meglévő szolgáltatások színvonalának emelését.

Pajna Zoltán fontosnak nevezte azt, hogy egy-egy település és térség saját imázst és marketinget alakítson ki és ehhez saját kulturális és infrastrukturális kínálatot alakítson ki. Szerinte csak így biztosítható a régió turisztikai versenyképessége.

Sóvágó László (Fidesz), Hajdúszoboszló polgármestere örömét fejezte ki, hogy az országgyűlés határozatának köszönhetően jövőre több jut a turizmus támogatására. Megjegyezte, hogy a gazdasági válság mellett az idei csapadékos nyár sem segítette a város idegenforgalmát, de a tavaly átadott Aqua-Palace élményfürdő sokat enyhített ezek hatásain.

A polgármester felvetésére Pajna Zoltán - aki egyben Debrecen alpolgármestere is - elmondta: tárgyalásokat folytat a debreceni önkormányzat a Debreceni Egyetemmel és több céggel annak érdekében, hogy a debreceni repülőtérről a közeljövőben menetrend szerinti járat közlekedjen egy német nagyvárosba. Ez nagyban hozzájárulna az Észak-Alföld idegenforgalmához - tette hozzá.

Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese rámutatott, hogy az Új Széchenyi Terv kiemelten támogatja az egészségturizmust, így az Észak-Alföld sikeres pályázatokkal jelentős forrásokhoz juthat. Megjegyezte, hogy a termálvízre épült fürdőkultúrát itt erősíti a nemzetközi hírű orvosi, klinikai háttér az Európában egyedülálló ökoturisztikai helyszínen.

Szavai szerint a turizmusfejlesztésben nagy fantáziát látnak a régiós cégek, hiszen az ez irányú pályázataikra mintegy négyszeres volt a túljelentkezés az elmúlt időszakban. A pályázók pénzhez juttatásának gyorsítására a jövőben az eddigi kettő helyett egyfordulós pályázati rendszert vezetnek be - ismertette.

A régió 2010-es turisztikai teljesítményének értékelésekor elhangzott: az idén 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak, aminek 67 százalékát belföldi vendégek tették ki. Az összes vendégéjszaka számában egyedül Hajdú-Bihar tudott bővülést felmutatni, itt 1,1 százalékkal nőtt a szám. A régió összes vendégéjszakájának 43 százalékát idén Hajdúszoboszlón töltötték a látogatók. A KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben az Észak-Alföld produkálta a legdinamikusabb fejlődést az országban a vendégéjszakákat tekintve. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.