A fórumot videó üzenetben köszöntötte Günter Verheugen a Bizottság alelnöke, a vállalkozásokért felelős EU főbiztos, aki hangsúlyozta a bizottság szándéka tovább erősíteni a turizmus versenyképességét. Ezért a bizottság 2007-ben elkészülő közleményében javaslatokat tesz a gazdasági, szociális és környezeti szempontból fenntartható turizmus fejlesztés érdekében teendő lépésekre. Pedro Ortun, a bizottság vállalkozási igazgatója a kiváló európai turisztikai desztináció díj előkészítéséről számolt be, amelyben jelenleg 10 tagország, köztük Magyarország is részt vesz. A díjat évente változó témakörben ítélik majd oda, első alkalommal 2007-ben a portugál elnökség idején szervezett következő fórumon, ahol a legjobban fejlődő vidéki desztinációkat díjazzák majd. A tagállami kiválasztási folyamat 2007 első negyedévében kezdődik meg, azt követően, hogy a bizottság jóváhagyta az egyes pályázatokat. Zárónyilatkozatot fogadtak el arról, hogy az új technológia elterjedésével a felhasználóbarát és a fogyasztói igényekhez folyamatosan alkalmazkodó információ tartalom kialakítása vált szükségessé, ezért az egyes desztinációkban működő kisvállalkozásoknak biztosítani kell, hogy üzleti ajánlataik komplexen jelenjenek meg. Továbbá a személyre szabott elektronikus utazási csomagok gyors elterjedésére kell felkészülni. Egyetértettek abban is, hogy a strukturális alapok turisztikai célú felhasználását minél szélesebb körben kell biztosítani, segítve a kisvállalkozások forráselérése érdekében a finanszírozásra vonatkozó információk elérését. Továbbá egyetértettek abban, hogy az európai turisztikai ágazatban érvényben lévő jelentős mértékű adók, illetékek, díjak akadályozzák az ágazat versenyképességének növelését. Hangsúlyozták a szolgáltatások minőségének jelentőségét, ami szükségessé teszi a képzési színvonal javítását. Mivel a gyakoribb, rövidebb időtartamú, élményelemekkel gazdagított utazások iránti igény növekszik, ezért szükséges a közvetlen kapcsolat erősítése a fogyasztókkal, és az egyénre szabott utazási ajánlatok, speciális turisztikai termékek kidolgozása. Emellett figyelmet kell fordítani a senior és ifjúsági fogyasztói rétegre. A munkacsoport kiemelt témaként a wellness- és gyógyturizmus iránti igény növekedésével, annak a szezonalitás csökkentésében és a tartózkodási idő növelésében betöltött szerepével is foglalkozott.
Európai Turizmus Fórum Cipruson
Idén ötödik alkalommal Cipruson rendezték meg az Európai Turizmus Fórumot. A magyar delegációt dr. Somogyi Zoltán, az ÖTM turisztikai szakállamtitkára vezette. A magyarországi turisztikai ágazati párbeszéd munkavállalói és munkaadói szervezetei Dr. Várnai Zsuzsa és Dr. Niklai Ákos vezetésével vettek részt.

Jön az Országos Étterem Hét
Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.

Egy korty Ázsia reggelire
Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.

Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott

Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.

Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.