A fórumot videó üzenetben köszöntötte Günter Verheugen a Bizottság alelnöke, a vállalkozásokért felelős EU főbiztos, aki hangsúlyozta a bizottság szándéka tovább erősíteni a turizmus versenyképességét. Ezért a bizottság 2007-ben elkészülő közleményében javaslatokat tesz a gazdasági, szociális és környezeti szempontból fenntartható turizmus fejlesztés érdekében teendő lépésekre. Pedro Ortun, a bizottság vállalkozási igazgatója a kiváló európai turisztikai desztináció díj előkészítéséről számolt be, amelyben jelenleg 10 tagország, köztük Magyarország is részt vesz. A díjat évente változó témakörben ítélik majd oda, első alkalommal 2007-ben a portugál elnökség idején szervezett következő fórumon, ahol a legjobban fejlődő vidéki desztinációkat díjazzák majd. A tagállami kiválasztási folyamat 2007 első negyedévében kezdődik meg, azt követően, hogy a bizottság jóváhagyta az egyes pályázatokat. Zárónyilatkozatot fogadtak el arról, hogy az új technológia elterjedésével a felhasználóbarát és a fogyasztói igényekhez folyamatosan alkalmazkodó információ tartalom kialakítása vált szükségessé, ezért az egyes desztinációkban működő kisvállalkozásoknak biztosítani kell, hogy üzleti ajánlataik komplexen jelenjenek meg. Továbbá a személyre szabott elektronikus utazási csomagok gyors elterjedésére kell felkészülni. Egyetértettek abban is, hogy a strukturális alapok turisztikai célú felhasználását minél szélesebb körben kell biztosítani, segítve a kisvállalkozások forráselérése érdekében a finanszírozásra vonatkozó információk elérését. Továbbá egyetértettek abban, hogy az európai turisztikai ágazatban érvényben lévő jelentős mértékű adók, illetékek, díjak akadályozzák az ágazat versenyképességének növelését. Hangsúlyozták a szolgáltatások minőségének jelentőségét, ami szükségessé teszi a képzési színvonal javítását. Mivel a gyakoribb, rövidebb időtartamú, élményelemekkel gazdagított utazások iránti igény növekszik, ezért szükséges a közvetlen kapcsolat erősítése a fogyasztókkal, és az egyénre szabott utazási ajánlatok, speciális turisztikai termékek kidolgozása. Emellett figyelmet kell fordítani a senior és ifjúsági fogyasztói rétegre. A munkacsoport kiemelt témaként a wellness- és gyógyturizmus iránti igény növekedésével, annak a szezonalitás csökkentésében és a tartózkodási idő növelésében betöltött szerepével is foglalkozott.
Európai Turizmus Fórum Cipruson
Idén ötödik alkalommal Cipruson rendezték meg az Európai Turizmus Fórumot. A magyar delegációt dr. Somogyi Zoltán, az ÖTM turisztikai szakállamtitkára vezette. A magyarországi turisztikai ágazati párbeszéd munkavállalói és munkaadói szervezetei Dr. Várnai Zsuzsa és Dr. Niklai Ákos vezetésével vettek részt.
Egy korty Ázsia reggelire
Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata
A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.