Gasztrocsata a Tirpák Fesztiválon Nyíregyházán

(MTI) - A Gasztrocsatát, az ország régiós szakácscsapatainak versenyét szombaton rendezik meg a Tirpák Fesztivál keretében Nyíregyházán - közölték a szervezők sajtótájékoztatón szerdán a nyírségi nagyvárosban.

Kovács Ferenc polgármester elmondta: a kettős gasztronómiai rendezvényen igazi ételkülönlegességeket, hungarikumokat kóstolhatnak meg a zsűri tagjai, valamint az érdeklődők is.
A város főterén, a Kossuth Lajos téren és a környező utcákban a program 9.30 órakor a szakácsok felvonulásával kezdődik, miközben a kukták már készítik a nem mindennapi ételeket a felállított sátras főzőhelyeken.
Kovács Mihályné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a tíz régiós szakácscsapat, valamint a Tirpák Fesztiválon főző-sütő helyi séfgárdák régi népi és tájjellegű ételeket főznek-sütnek. Így például zalai pirított dödöllét, bükki bányászcsemegét, debreceni töltött káposztát, hajdúnánási slambucot, cívis pulykacombot, hortobágyi gulyást, kőrösi hallét vagy beregi málés káposztát.
A valamikori tirpák ételek közül elkészítik a káposztás gulyáslevest, a malackörmös levest, a kukorica kásából készített görhét, a kelt tésztás pipiskét, a sztrapacska különböző változatait, a tirpák tekercset, valamint a ropogós lapcsánkát is.
Szerepel a rendezvény étlapjának 48 különleges étele között a kocsis leves, a trombitagombás csülkös-káposztás paszuly, a tiroli sertésmáj burgonyagánicával, a cicege, a töltött malacköröm puliszkaágyon, a törtpaszuly hagymás zsírral és kakastaréj szalonnával, sőt a libamájas lecsó is.
Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a Tirpák Fesztivál keretében megrendezett 6. Gasztrocsata - hasonlóan az előző öt rendezvényhez - nemcsak az ország régióinak szakácsversenye lesz, hanem lehetőséget teremt arra, hogy bárki megkóstolhatja a valamikori kedvelt ételeket, majd otthon akár el is készítse őket.
A zsűri díjazza a legszebb, legeredetibb és leghangulatosabb szakácssátrat, a legtöbb kóstolót kiszolgáló séfgárda pedig a közönség díját veheti át.
Kovács Mihályné megemlítette még, hogy a rendezvényen mestercukrászok és tanulóik 2013 adag úgynevezett sétáló gubát készítenek az érdeklődőknek, de más finomság is készül majd az ideiglenes kemencékben, így például káposztás tekercs, mákos és diós kalács, túrós és almás porlós, valamint tökös béles és szilvás táska is.
A különös gasztronómiai napot kulturális program egészíti ki szombaton Nyíregyházán.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.