Hungarikum konferencia Békéscsabán

2010. szeptember 28-án 9 órakor a Békés Megyei Jókai Színházban rendezik meg a magyar termékek ünnepét. A Hungarikum konferencián a békési ízekkel, gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők - adta hírül az OrientPress.

A hungarikumok olyan kincsek, amelyek magukba foglalják mindazt az évszázadok, évezredek alatt felhalmozott értéket, mely meghatározza magyarságunkat, megkülönböztet, s ugyanakkor összetart, ami kialakítja identitásunkat, amitől igazán közösségé válhatunk. A hungarikumban, az értékben, az értéket teremtő emberben és közösségben életerő van, kötelességünk tehát megőrizni, továbbadni gyermekeinknek. A huszonegyedik századi Magyarország számára különösen fontos, hogy megvédje élő hagyományait, legtágabb értelemben vett nemzeti örökségünket, kultúránk értékeit. Nyelvi, művészeti hagyományaink, épített és természetes környezetünk értékei mellett hasonlóan fontos, hogy életformánk és hagyományaink is helyet kapjanak a közös európai kultúrkincsben.

Békés megyében hivatalosan három hungarikum ismeretes: a csabai kolbász, a gyulai kolbász, valamint a békési pálinka, ám ha a hungarikum szó jelentését vizsgáljuk, bizony kiderül, hogy ennél sokkal több értéket rejt a békési táj. Különleges, egyedi, magyar. Mint az orosházi libamáj, a kondorosi tarhonya, a sarkadi csigatészta, a kétegyházi pogácsa, a medgyesi dinnye, vagy éppen a mangalica és a szürkemarha. Szinte minden békési településen fellelhetünk egy olyan igazán magyar terméket, mely bátran pályázhatna a hungarikum minősítésre. A legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hogy ezek a termékek továbbra is versenyképesek maradjanak, ne essenek áldozatul a nemzetközi áruházláncok elterjedésével járó minőségromlásnak. Ez ellen a legtöbbet mi magunk, fogyasztók tehetjük, mégpedig azzal, ha kérjük, keressük a hazai árut. Ezáltal a nagy külföldi áruházláncok körében is megnő a kereslet a magyar termékek iránt.

A 2010. szeptember 28-án 9 órakor megrendezésre kerülő Hungarikum konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrkincsekre, bemutassa Magyarország egyediségének, kulturális sajátosságainak őrzőit, akik az országon túlmutató értéket állítanak elő. Fontos, hogy kulturális kincseink, élő hagyományunk, gasztronómiánk értékei megfelelő védelemben részesüljenek s részévé váljanak az Európai Unió minősítő rendszerének is.

Az egész napos rendezvény a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával és Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács ajánlásával a Békés Megyei Jókai Színház nagytermében valósul meg. A konferencia főelőadójaként Prof. Dr. Ángyán József agrár-környezetgazdász professzor, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondja el gondolatait a vidékfejlesztés és a hungarikumok kapcsolatáról. Ezt követően Bora Imre, a Magyar Nemzeti Pálinka Szövetség elnöke, Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hanó Miklós, Békéscsaba város alpolgármestere, őstermelő, valamint Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke mutatja be hazánk értékeit.

A konferencia második felében közel húsz magyar vállalkozás mutatkozik be a vendégeknek, a kistermelőktől az olyan nemzetközileg is elismert és népszerű nagyvállalatokig mint a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vagy a Szarvasi Mozarella Kft. Az előadásokat követően egy látványos gasztronómiai bemutatón és egy kötetlen beszélgetésen keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók Békés megye gasztronómiájával, jellegzetes termékeivel.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.