Jazz ihlette a séfet

A főzés öröme a címe Charlie Trotter szakácskönyévnek, amely a dzsesszzenészek gyakori rögtönzései által inspirálva a spontán főzés adta felszabadultságot igyekszik hirdetni.

A kötet azért is különleges, mert az alapját adó televíziós főzőműsor is ennek szellemében készült: a megszokott, grammra kiszámított, sokszor előzetesen elkészített részfeladatok helyett ebben az esetben csak nagy vonalakban állt össze a séf fejében a fogások koncepciója, így a végleges receptet is csak az epizód leforgatása után tudták feljegyezni.

A politikai tudományokból doktoráló Trotter autodidaktaként kezdett el professzionális főzéssel foglalkozni. Nem is volt szüksége túl sok időre ahhoz, hogy saját éttermet nyisson, amely hamarosan jelentős elismeréseket tudhatott magáénak. Az 1987-ben Charlie Trotter's néven nyitott étterme két, a 2008-as Restaurant Charlie pedig egy Michelin-csillagot tudhatott a magáénak.

Utóbbi étterme abból a szempontból is különleges volt, hogy azon belül volt található a Bar Charlie, amely egy kisméretű, privát bár volt, ahonnan a vendégek közvetlen bepillantást nyerhettek a konyha naponta megújuló, spontán munkájába. Steven Greystone, aki a könyv bevezetőjét írja, így emlékszik a Charlie-nál elköltött étkezések egyedi hangulatára: „Száznál is többször ettem már a chicagói Trotter’s fogásaiból, de még nem szolgálták fel kétszer ugyanazt az ételt. Hogy miért jó ez? Hát nem nagyszerű élmény több remek, új, izgalmas és gyönyörűen tálalt fogást is megkóstolni az este folyamán?”

A kötet fejezetei a levesek és a saláták receptúráinak bemutatása után egy-egy fő alapanyagra koncentrálnak; ilyen a homár, a fésűskagyló, a harcsa, a lazac, a tonhal, a tészta, a csirke, a sertés, a kacsa és a marha. Levezetésként pedig Trotter nem feledkezik el a desszertekről sem.

A spontaneitás a séf szerint az egyes alapanyagok és mennyiségek felcseréléséről és alakításáról szól, hiszen minden nap más kívánhatunk, és ehhez a konyhában könnyen lehet alkalmazkodni. Amellett, hogy alapvetően e magatartás követésére buzdít minden otthoni szakácsot, leírja: „Azonban létezik néhány, az ízekre és állagokra vonatkozó időtálló tapasztalat, melyeket nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. A receptek tanulmányozása és a gyakori főzés segít elérni azt a szintet, ahol saját ízlésünk szerint bátran kísérletezhetünk és rögtönözhetünk az ízesítés és a textúra terén is.”

Legközelebb, amikor otthon nyugodt körülmények között főzünk, tegyük be a séf ’40-es, ’50-es vagy ’60-as évekből származó kedvenc dzsesszelőadóinak egyikét, például Miles Davist, és készítsünk el egy sütőtökös tortellinit barna vajas, balzsamecetes vinaigrette-tel vagy párolt harcsát fehérbabbal és zöldfűszer-pürével.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.