Minősített lett a Kalocsa Paprikafesztivál

Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál lett idén a lakótelepi sártengerből az érseki város szívébe költöztetett XXIII. Kalocsai Paprikafesztivál. Pénteken vehették át a szervezők az erről szóló elismerő oklevelet.

Kalocsa egyik legrangosabb rendezvénye a paprikafesztivál, mely idén szeptember 15-16. között az idén létrehozott Kalocsai Városmarketing Kft. szervezésében valósult meg, és vívta ki magának az elismerést. A fesztivált 2011 óta rendezik a történelmi emlékeket őrző, hangulatos belvárosban, az azt megelőző években egy a városközponttól távol eső lakótelepi környezetben ünnepelte a város piros aranyát.

A fesztivál újításait, részletgazdagságát, a bele fektetett munkát díjazták a fesztiválminősítők a pénteken átadott oklevéllel. Az elismeréseket egyébként a Magyar Fesztivál Szövetség tisztújító közgyűlésével és évadzáró konferenciájával egybekötve adta át a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program vezetősége. A minősítésből, többi közt kiderült a 21 minősítési pontnak jelentős részében igen jól vizsgázott a fesztivál. A programszerkezet szöveges értékeléséből megtudható, hogy „a programok jól tükrözték a kalocsaiságot, és a fesztivál „az előző minősítéshez képest sokkal letisztultabb rendezvény lett”. Óriási fejlődésként említik azt is, hogy az új helyszínek bevonása a belváros fesztiválvárossá vált a rendezvény idejére.

Az értékelés külön kiemelte a honvédség segítségével felállított sátrak egységességének, összhatásának fontosságát, illetve azt, hogy a díszelgők és a katonazenekar miként emelte a rendezvény színvonalát. Különleges, elismerésre méltó, a világ bármely táján helytálló, írták Hrivnák Tünde kalocsai mintás ruhakölteményeiből, a By Me kollekcióból látható divatbemutató kapcsán.

Az előadók és a közreműködők vonatkozásában is elégedettek voltak a minősítők. Nem kellett szervezni a fesztiválhangulat, a fesztivál klubot, szerveződött magától – írták. Fontos, kiemelendő szempontként jelent meg a minősítésben az is, hogy a fesztiválra a kalocsaiak büszkék, azon minden megkérdezett kortól, nemtől függetlenül jól érezte magát. Ugyanakkor a fesztivál egyik legnagyobb erősségeként az okos gazdálkodást jelölték meg, jelezvén ezzel, hogy kevésből illetve kevésért is lehet sokat adni. Egyébként, javaslatként megjelent még az értékelésben az is, hogy a paprika ne csak fűszerben, fűszerként jelenjen meg, hanem fűzni és őrölni is lehessen, hogy ezáltal még közelebb kerülhessenek az érdeklődők a fesztivál lelkéhez.

A konferencián a várost Török Ferenc, Kalocsa polgármestere illetve a Kalocsai Városmarketing Kft. ügyvezetője Stadler Ferenc, és a kiemelt rendezvényekért felelős referens Turcsik-Bényi Eszter képviselte. Ők vették át a kétnapos konferencia végén az elismerő oklevelet is.

A 10 éves Magyar Fesztivál Szövetség egyébként e konferencián új tagozatokat is létrehozott . A tisztújító közgyűlésen a Kalocsai Paprikafesztivál bekerült a gasztrokulturális tagozatba, olyan rangos eseményekkel egyetemben, mint a Budavári Borfesztivál vagy a Csabai Kolbászfesztivál .

Az országban egyébként 400 regisztrált fesztivál van, melyből 122 minősített is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.