Kilenc európai világörökségi helyszín képviselője érkezik Hollókőre

Hollókő Község Önkormányzata két éve nemzetközi együttműködési témájú pályázatot adott be az Európai Unió által meghirdetett ’Interreg IV.C’ programra. 

Az Interregionális Együttműködési Operatív Program 2007-2013 a Közösségi Kezdeményezés tapasztalataira épít. A program célja, hogy növelje a regionális fejlesztési politikák hatékonyságát, és hogy a régióközi együttműködésen keresztül hozzájáruljon az innováció, a tudás alapú gazdaság, a környezetvédelem és kockázat-megelőzés területén Európa gazdasági modernizációjához és növekvő versenyképességéhez. Lényegében ez egy együttműködési program, ahol „kísérleti jellegű” – nemzetközi szinten több feladatra összehangoló munkát vár el a partnerektől.

Két lehetséges téma közül Hollókő a környezet és kockázat-megelőzés területét választotta, ahol természeti és technológiai kockázatok vizsgálata, és a természeti örökség megtartása a kulturális örökség a fő elem. A projektek célja a tapasztalatcsere. A projektek során meghatározzák az egyes kiemelt témákban bevált gyakorlatokat és a megvalósításukhoz új eszközöket és megközelítéseket alakítanak ki.

A pályázati 2 és fél évig fut, vezető partnere a spanyol Tenerife szigetén lévő San Cristobal La Laguna város önkormányzata. A partnerek mind világörökségi helyszínek, a vezető partneren kívül spanyol - Cuenca, portugál – Azori szigetek, litván – Vilniusz, lett - Riga, lengyel - Varsó, román- Segesvár, és angol – Liverpool közös pályázatában az szerepel, hogy miként tudnánk a védett település-részeinkben a tűz keletkezését megelőzni, milyen intézkedést, tervet tudunk készíteni a katasztrófa megelőzése érdekében, illetve az esetleges károk esetén minél hatékonyabban menteni az értékeket.

Hollókőn látják vendégül a kilenc európai világörökségi helyszín képviselőit

7 ország előreláthatólag 40 küldöttjét látják vendégül a faluban 2013. szeptember 1-4. között. A partnereknek bemutatják az Ófalut, a Várt, a helyi önkéntes tűzoltó szertárt. A program keretein belül a megyei hivatásos tűzoltók bemutatóval készülnek a helyszínen, emellett a csoport meglátogatja a salgótarjáni tűzoltó állomást is.

A projekt végén minden partner kidolgozott "Tűzvédelmi kivitelezési és intézkedési tervvel" rendelkezik majd, mely tanulmányok aktuális egyeztetése ezen konferenciák alkalmával zajlik.

Ezen tanulmányok kidolgozásához alkalmanként különböző szakértők előadásait tekintik meg a küldöttek. Hollókőn ilyen előadást Tóth Gábor, Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóság Tűzoltó százados vezetője, Michel Buorgeios francia tűzvédelmi szakértő, Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Igazgatója tart. Két további szakértő pedig a projekt helyben tárgyalt „Károk mérséklése és Kármentő intézkedések” témában tart előadást.

A konferencián Szabó Csaba Hollókő Község polgármestere és országgyűlési képviselő, Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és parlamenti képviselő, Berecz György a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr Soós Gábor a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Világörökség Titkárság Nemzetközi, Magyar-Magyar, Társadalmi Kapcsolatok és Világörökség Főosztályának Főosztály vezetője, illetve Carlos S. González, a Tenerifei Tűzvédelmi és Tűzmegelőzési Konzorcium Elnöke tartja a nyitó beszédeket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.