Kirándulókat vár Alsó-Ausztria

Csodás panorámák, izgalmas túraútvonalak, hegyi vasút és sok-sok szórakozás: ezt kínálják az alsó-ausztriai hegyek a kíváncsi és felfedező kedvű turistáknak. A legjobb, legérdekesebb programajánlatok következnek csokorba szedve, amelyekért érdemes úti célul a régiót választani!

Alsó-Ausztria TOP 12 

1.    A legszebb túra

Balra az árnyékos Schluchtenwald, jobbra a bizarr sziklaformációk, közöttük az átlátszó Wildbach, amely néha szelíden csobogó patak, néha mérgesen morajló folyó, a Mirafallnál pedig tajtékzó zuhatag - az Ötschergräbenen át vezető utat jogosan választották tavaly Ausztria legszebb túraútvonalának.

 

2.    A legmagasabban fekvő vasútállomás

Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsára, több mint 110 éve szállítja utasait a fogaskerekű vasút. Kiindulópont Puchberg helység, végállomás pedig Ausztria legmagasabban fekvő pályaudvara. A vonatokat dízel-, vagy a különösen nosztalgikus gőzmozdony húzza.

3.    Az első kötélpálya

Az első ausztriai személyszállító kötélpálya, amit az évek alatt többször modernizáltak, télen-nyáron egyaránt szállítja utasait a Rax fennsíkjára. Nem utolsósorban az 1926 óta fennálló kötélpályának köszönhető, hogy ez a Keleti-Alpok legjobban kiépített és a legváltozatosabb kiránduló területe.

4.    Az utolsó ácsolt fajárda

Medlingtalban, az utolsó még használatban lévő közép-európai ácsolt fajárdán átélhetjük, miként szállították egykor a farönköket vízen a hegyről. A Göstling közelében található vadromantikus szurdokban többek között megtekinthető egy malom, egy kenyérsütő műhely és egy velencei fafűrész.

5.    A legnagyobb őserdő

A Dürrenstein körüli régió (1878 m) Alsó-Ausztria legvadabb és legérintetlenebb tájai közé tartozik. Az érintetlenség csúcsának is mondják a dürrensteini vadont, ahol Kelet-Európa legnagyobb ősfás erdőmaradványa, a Rothwald található. (Csak túravezetővel látogatható!)

6.    A leggyorsabb szánkó

1007 méter száguldás éles kanyarokkal, buckákkal és ugratókkal. Alsó-Ausztria legmodernebb szánkópályája tökéletes élményt garantál bármilyen időjárási viszonyok között. A pálya a Mostviertelben található Türnitz közelében működik, és esőálló.

7.    Az első hegyi vasút

41 kilométer vasúti pálya, 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró: ez a páratlan vasút-technológiai gyűjtemény a vasúttörténet hőskorából való, a Semmeringbahn ugyanis több mint 150 éves. A semmeringi útvonal volt Európa első normál nyomtávú hegyi vasútja. Ennek elismeréseként 1998-ban az UNESCO a semmeringi vasutat a világörökség részévé nyilvánította. Ma már nemcsak vasúton, de a pálya mentén kiépített turistaúton is élvezhetjük a semmeringi útvonalat.

8.    A legtöbb szórakozás

A Semmering Bicikliparkban minden korosztály megtalálja a különféle nehézségi fokú pályák között a neki megfelelőt. A kezdők és a családos utazók védőfelszereléssel és sisakkal felszerelkezve Monstrerollereken (vastag nagykerekű roller) merészkedhetnek a völgybe. A haladó bicikliseket várják az igényes freeride- és downhill-pályák, egy slopestyle-park és egy különböző faelemekkel felszerelt northshore-park.

9.    A legváltozatosabb üdülés

Mindazoknak, akik változatos és egyben jutányos üdülést szeretnének, azoknak az alpesi Mostviertel egy ingyenes „Inklusive Card“-dal kedveskedik: 2012 májusától október közepéig kicsiknek és nagyoknak a „Wilde Wunder Card“-dal szabad belépést biztosít 43 különböző programhoz és rendezvényhez. Előfeltétel: „Wilde Wunder“-fogadósnál töltött éjszaka.

10. A leggyönyörűbb kilátás

Ennyi csodás panorámával ritkán találkozni: a Bécsi Alpok-túra egy új turistaútvonal, amely 251 kilométer hosszan követi a Bécsi Alpok vonulatát Dél Alsó-Ausztrián keresztül. A túra Rosalien hegynél indul, de Bad Erlachban megéri egy kitérőt tenni Linsberg Asia termálfürdőbe. Továbbhaladva a buckligi világ lankáin kapaszkodik fel a Wechselre, átmegy Semmeringen, hogy elérje a magashegyi Raxet és Schneeberget.

11. A legkeskenyebb sávon

Ötscherre vezető út a mariazelli vasúttal a legszebb. A keskenynyomtávú vasúton nyomon követhetjük, ahogy az Voralpen dombjai hegyekké magasodnak, és elérik az Ötscher csúcsait. Ugyancsak különleges az Ötscherland Express 17,6 kilométer hosszú útszakasza, igaz ugyan, hogy csak a hétvégéken július és szeptember között közlekedik, viszont a vagonokat mindig a nosztalgikus élményt nyújtó gőz- és dízelmozdonyok húzzák. Az útszakasz fő attrakciója az amerikai Trestlework-féle két acélhíd.

12. A legsokoldalúbb hegy

A Hohe Wand fennsíkja markáns sziklafalakkal övezve szigetként emelkedik ki a Bécsi Alpok medencéjéből. Állatsimogató, vadösvény és egy hatalmas játszótér várja a kicsiket, sárkányrepülés, siklóernyőzés és hegymászás a bátrabb felnőtteket. A Skywalk kilátóterasz szinte függőleges betekintést ad mélységbe. A legbátrabbak 150 métert suhanhatnak a kötélpályán - csupa borzongás!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.