Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a klub megalakításának célja egy olyan fórum létrehozása a hungarikumok gyűjteményében szereplő értékek képviselőinek és a bizottság tagjainak, ahol az aktuális kérdések mellett a védett értékek jogvédelméről egyeztethetnek.
A szervezet a Hungarikum Bizottság 14 tagjából és a jelenleg 16 hungarikummá nyilvánított nemzeti érték képviselőjéből áll.
A miniszter elmondta, hogy várhatóan az ősz folyamán további – hagyományos, jellegzetes elkészítési módú - magyar élelmiszereket nyilvánítanak hungarikummá, ezek közé tartozhat a csabai kolbász és a bajai halászlé. Fazekas ugyanakkor emlékeztetett, hogy ehhez először is minden esetben pontos termékleírás kell.
A civil kezdeményezésként működő Hungarikum Szövetségnek a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánítását kritizáló nyilatkozatára reagálva a vidékfejlesztési miniszter kitért arra: a bizottság a törvény alapján hozza meg a döntéseit. Hozzátette: ha a karcagi birkapörkölt az UNESCO védett értékeinek listáján szerepel, akkor méltó a hazai védelemre is.
Az új hungarikumok bemutatása az ősszel a Hungexpón megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon (OMÉK) várható.
A miniszter hozzátette, hogy közbeszerzési folyamat zajlik a nemzeti értékekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok elvégzésére. Erre a célra 200 millió forint áll rendelkezésre. Kiírtak egy pályázatot a hungarikumokkal kapcsolatos védjegyre, is ennek eredményét néhány héten belül hirdetik ki.
Forrás: MTI / turizmusonline.hu