Az európai élelmiszer-ellátási lánc képviselői Brüsszelben az Európai Parlament, az Európai Bizottság, valamint sok civilszervezet és ipari képviselő prominens felszólalóinak jelenlétében tették közzé nyilatkozatukat. Az aláírók az élelmiszer tékozlásának megakadályozása, a pazarlás csökkentésének életciklus-alapú megközelítésének előmozdítása, valamint az európai, nemzeti és globális megoldások kidolgozása érdekében fogtak össze. A dokumentum ellenjegyzői különösen az élelmiszerlánc hosszú távú fenntarthatósága céljából, de ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás globális környezetvédelmi hatásait (az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése) is szem előtt tartva kívánnak osztozni az Európa 2020 stratégia „Erőforrás-hatékony Európa” elnevezésű, kiemelt kezdeményezése törekvéseinek megvalósításában. Ez az Európai Bizottság által megfogalmazott iniciatíva 2020-ra az ehető élelmiszerhulladék képződésének mértékét 50%-kal kívánja visszaszorítani.
A támogatását kifejezve Matthias Groote, az Európai Parlament Tagja és az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának elnöke elmondta, hogy az élelmiszer-pazarlás nem csak globális élelmezési, de egyben gazdasági és ökológiai probléma is. A bizottság vezetője ezért is üdvözli az érintett partnerek közös nyilatkozatát, hiszen ez még inkább ráirányítja a figyelmet az élelmiszer-pazarlás problémájára és az ezt orvosolni képes megoldásokra. Matthias Groote ezen felül örömmel fogadja a gyártók számára összeállított online eszköztár bemutatását is.
A nyilatkozat közzététele kapcsán több aláíró szervezet is hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát.
Forrás: Élelmiszer Online