Mit tegyen, hogy ne tévedjen el kirándulás közben?

Csinálja ésszel; tanácsolja az Ipoly Erdő Zrt. annak apropójából, hogy Egy apa két tíz év körüli gyermekével a szabad ég alatt töltötte a hétfőre virradó éjszakát a Börzsönyben.

A férfi és a két gyermek vasárnap délután indult el kirándulni a Királyrétről, ám amikor rájuk sötétedett, nem találták meg a visszafelé vezető utat és eltévedtek. Segélyhívásuk este 10 óra után érkezett meg a nagy-hideg-hegyi turistaházba, majd a váci és a készenléti rendőrök, a Katasztrófa-elhárítási Csoport, kutyás rendőrök és keresők, valamint az Ipoly Erdő Zrt. munkatársainak részvételével megindult a kutatás az erdőben rekedt család után.

Locskai Milán, az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdésze, aki szintén benne volt a keresőcsapatban, elmondta: "Este 10 óra után jött egy hívás a nagy-hideg-hegyi turistaházból, hogy egy férfi két gyermekével eltévedt az erdőben, és nem tudják, pontosan hol találhatjuk meg őket. Azt mondták a telefonban, hogy Királyrétre mennek, a kocsijuk ott is volt, de hiába indultam el a hegyre, sehol nem találtam őket. Egy ideig mobiltelefonon el lehetett őket érni, de egy idő után már kikapcsolt a telefonjuk, és sehol nem találtam őket. Ekkor azonnal hívtam a rendőröket is, és kutyás, illetve lovas rendőrök, továbbá katasztrófavédelmi munkatársak is csatlakoztak a kereséshez, emellett egy hőkamerás helikopter is segítette a munkánkat."

Az eltűnt kirándulókat ugyan alaposan átfagyva, de sérülések nélkül találták meg hétfő reggel 7 óra körül a mintegy 60 főt számláló mentőcsapat tagjai a Nagybörzsöny és a Nagy-Hideg-hegy között. Az éjszakai mínusz 6 fokos hideg miatt megviselt családtagokat a mentők a váci kórházba szállították megfigyelésre.

Locskai Milán szerint nagyon kockázatos este, különösen gyermekekkel nekiindulni az erdőnek, hiszen a sötét és a hideg még a tapasztalt túrázókat is próbára teszi. A legfontosabb, hogy mindig csak megfelelő felszereléssel és ruházatban induljunk útnak! - tette hozzá.

Ami semmilyen körülmények között nem hiányozhat a túrázók, kirándulók felszereléséből: erős fényű, jó minőségű, teljesen feltöltött zseblámpa, lehetőleg tartalék elemmel, és jó térkép, amelynek olvasásához is értenie kell a túrázónak – mondta a kerületvezető erdész.

Legalább egy feltöltött mobiltelefon, elegendő meleg ruha, elegendő folyadék, gyufa vagy öngyújtó, magas kalóriatartalmú étel (pl. csokoládé) is legyen a hátizsákban. A kirándulás állomásait, hosszát és várható időtartamát úgy kell meghatározni, hogy a társaság legkisebb tagjai is képesek legyenek belátható időn belül teljesíteni.

Tájékozódjunk az időjárásról is, hiszen a városban könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy a hirtelen alászálló köd, hirtelen hóesés vagy fagy nehéz helyzet elé állíthatja a még a felkészült erdei túrázót is.

A vasárnap este eltévedt kirándulóknak külön nehézséget okozott a nagy erejű szél is, ami jelentősen csökkentette hőérzetüket. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a helyzetüket, a keresés először nem is vezetett eredményre. Fontos, hogy a térképen kövessük, merre járhatunk, és szükség esetén ismertessük a megtett útvonalat, és az utolsó általunk is beazonosított állomást a keresőkkel, majd próbáljuk meg pontosan leírni, hogy mit látunk magunk körül.

Még egy nagyon fontos dolog: akit keresnek, ne változtassa a helyét! A keresőcsapatok sokkal hamarabb tudják megtalálni azt, aki helyben marad, mint aki folyamatosan halad, mert aki elhagyja azt a helyet, amelyet ismertetett a segítségére indulókkal, annak ismét nyoma vész, tehát sokkal nehezebb meglelni a mozgásban lévő eltűnt kirándulókat – foglalta össze a túrázók számára fontos tudnivalókat az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdésze.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.