Négy új turisztikai attrakció Nógrádban

Szeptember 30-án négy helyszínen, Balassagyarmat-Nyírjesen, Diósjenőn, Hollókőn és Szendehely-Katalinpusztán összesen közel 574 millió forint értékű turisztikai beruházást adnak át. Az erdei környezetben elkészült turisztikai attrakciókhoz közel 500 millió forint pályázati forrást biztosított a Magyar Állam és az Európai Unió az Észak-Magyarországi Operatív Programon keresztül.

Az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésére különös figyelmet fordít a nógrád megyei erdők túlnyomó részét kezelő Ipoly Erdő Zrt., amely 2005-ben készítette el saját ökoturisztikai koncepcióját, és kezdte el a most átadásra kerülő beruházásokat, melyekkel a Börzsönyben és a Cserhátban egymással összefüggő komplex turisztikai attrakció jött létre.

Füvészkert és Vadaspark Balassagyarmaton

Balassagyarmat kedvelt pihenőhelyén, a Nyírjesben, hat évvel ezelőtt kezdődött el a 22 hektáros füvészkert kialakítása. A kert koncepciója, hogy Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi növényeit erdőtársulás szerű mutassa be a látogatóknak.
Az ÉMOP támogatásának köszönhetően a hatszáz különleges növényfajt – köztük 550 Magyarországon nem honosat – bemutató kertben, 2011-ben több kilométer hosszú, tájékoztató táblákkal szegélyezett tanösvény épült, amely három egyedi fahídon vezet át. Emellett egy 15 hektáros vadaspark is létrejött, valamint korszerű erdei játszótér, fedett, erdei foglalkoztató, mozgáskorlátozottak részére parkoló, vizesblokk továbbá sportpálya épült a területen. 

Túrázók bázisa és tudástár Diósjenőn

A diósjenői erdőgondnoki ház körüli 4 hektáros területen jött létre a Diósjenői Erdei Szabadidőpark. Az uniós forrás révén a parkerdei környezetben, a Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztató táblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolf pálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakó helyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.

A világörökség közelében

Hollókő közelében, a szomszédos Rimócra vezető erdei út mellett egy hatalmas fahídon át megközelíthető tanösvény épült, amelyet a környék élővilágát bemutató tájékoztatótáblák, pihenőhelyek, erdei játszó- és tornaeszközök egészítenek ki. 

Kirándulóközpont a Börzsöny és a Cserhát kapujában

Szendehely-Katalinpusztán az elmúlt években készült el a Gyadai tanösvény, a madártani ösvény, majd az óvodásoknak ajánlott „Legyél te is kis erdész”, élményösvény. Most a sikeres ÉMOP pályázatnak köszönhetően, a tanösvények kiindulópontjánál, két futballpályányi területen épült fel a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola. Sportpályák, játszóterek, pihenőtó, szabadtéri tűzrakóhelyek, erdei teázó és bolt, kulturált mosdók illetve parkolók mellett régi erdei mesterségeket bemutató műhelyek, csoportfoglalkozásokra alkalmas termek, kiállítótér, méhészeti bemutató és egy osztály befogadására alkalmas szálláshely várja a jövőben a kirándulókat.

Egy hatalmas modell is áll a parkban, amibe belépve, egy fa belsejébe jutunk, és megérthetjük a növény működését. A „Tölgyfa élete” című kiállítás pedig egy fa életciklusán keresztül enged bepillantást a naszályi gyertyános-tölgyesek életébe, és az erdészek munkájába.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.