Szűk egy hét, és megnyílik a SIRHA Budapest

Piacozás, főzőbemutatók, az Év desszertje verseny, olasz tészta show-k, szakmai előadások, a legújabb technológiai és technikai megoldások és a legendás Bocuse d’Or verseny magyar válogatója. Csupán néhány izgalmas program a március 10. és 12. között megrendezett SIRHA élelmiszeripari szakkiállítás kínálatából, amit a szervezők, a kiemelt szakmai partnerek és támogatók bemutattak a régiós szinten is kiemelkedő nemzetközi fórum március 4-i sajtótájékoztatóján.

Március 10. és 12. között Budapestre látogat a gasztronómia nemzetközi szakmai találkozója, a SIRHA szakkiállítás. A szakma nemzetközi találkozóját, ahol három napig minden az aktuális gasztro trendekről, a legújabb élelmiszeripari megoldásokról és a kulináris élvezetekről szól, a zárónapon a világ mesteri séfjeit felvonultató, Bocuse d’Or szakácsverseny magyar válogatója, a Hungarian Selection koronáz meg.

A SIRHA, az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar és a gasztronómia új, nemzetközi szakkiállítása, amelyet GL Events leányvállalata, a Hungexpo Zrt. szervez. Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, hazánkban először, Budapesten rendezik meg a kiállítást, ami méltóképp reprezentálhatja a Magyarországon jelenleg zajló gasztronómiai virágzást és a hazai konyha kiválóságát. Tudtuk meg Ganczer Gábortól, a HUNGEXPO Zrt vezérigazgatójától.

Mint mondta, úgy ítélték meg, hogy szükség van egy, a magyar élelmiszeripart, vendéglátást és szállodaipart nemzetközi szinten is reprezentatív módon bemutató regionális kiállításra. Azért esett a választás a SIRHA-ra, mert ennek a kétévente Lyonban megrendezett nemzetközi eseménynek már létezik regionális változata, például Isztambulban, Sanghajban és Genfben is.

A szakmai nemzetközi fórumát, csakúgy, mint az iparág hazai képviselőit a METRO, mint kiemelt szakmai partner támogatja.

„Különleges és mozgalmas évre készül a METRO Kereskedelmi Kft. 2014-ben, és büszkék vagyunk arra, hogy az idén 20 éves hazai és 50 éves nemzetközi évfordulót ünneplő METRO egy egyedülálló nemzetközi szakkiállítás, a SIRHA Budapest továbbá a Bocuse d’Or kiemelt szakmai partnereként indítja el a jubileumi évet. Amikor felvetődött a kiállítás ötlete, nem volt kérdés, hogy a METRO partnere lesz a rendezvénysorozatnak, csak úgy, mint a Bocuse d’Or Akadémiának, amit a lyoni világdöntővel egyetemben évek óta támogat vállalatunk”- mondta el Horváth Imre, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója.

„A METRO egy 21. századi gasztronómiai forgatagot varázsol a SIRHA-ra, ahol minden látogató bátran belemerülhet a programok változatos kínálatába, csak úgy, mint a vásárlókkal együtt élő és lélegző piacon. A közel 800 nm-es kiállítóterünkön a régiós és hazai vezetők szakmai előadásai, VIP lounge, barista bemutatók, a Vevőakadémia séfjeinek bemutatói és a látogatókkal közös workshopok várják vendégeinket” – tette hozzá Horváth Imre.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, hogy az eredményeknek és az elvárásaiknak megfelelően 2012-ben újraszervezték az akadémiát, amihez a METRO Kereskedelmi Kft. és a HUNGEXPO Zrt. részéről is támogatást kaptak. A sikerek pedig magukért beszélnek, többek között Széll Tamás tavalyi döntőbe jutása és remek 10. helyezése. Az idei cél, természetesen a döntő mellett, a tavalyi eredmény túlszárnyalása, illetve a 2016-os Bocuse d’Or európai finálé rendezési jogának elnyerése, amiért jelenleg Bécsben állunk versenyben.

A SIRHA programjait tovább színesítő, Kolonics Zoltán, a kiállítás cukrász nagykövete által bemutatott Év desszertje verseny, a lyon-i Cukrász Kupa világát idézi meg olyan illusztris vendégek részvételével, mint Jordi Bordas, a 2011-es lyon-i Coupe du Monde de la Patisserie győztes spanyol csapatának tagja, valamint Nicolas Serrano, csokoládé szakértő.

A meghirdetett innovációs verseny díjátadójára szintén sor kerül, a nevezett innovatív termékek bemutatója mellett.

Dr. Simon Péter az a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese az Agrármarketing Centrum standjának kínálatát is kiemelte, ahol a magyar termékek sokszínű választékával, többek között autentikus borkínálattal készülnek a SIRHA kiállításra.

Simon Péter, arról beszélt, fontosnak tartják a vendéglátás, a gasztronómia és az élelmiszeripar megújulási folyamatában való részvételt, továbbá hozzá kívántak járulni a magyar beszállítók kapcsolatainak fejlesztéséhez is.

Ennek egyik fontos eszköze a SIRHA Budapest megrendezése – a vezérigazgató-helyettes véleménye szerint. Így a kiállítás megtartásához a Magyar Turizmus Zrt. mintegy 40 millió forinttal járult hozzá.

A vezérigazgató-helyettes kitért rá: szükség van a magyar sertés-termékpálya szereplőinek segítésére, ez a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt programja. Ezért szervezik meg a magyar szakemberek és a külföldi áruházláncok képviselőinek találkozóját a kiállításon, segítve a magyar termékek piacra jutási lehetőségeinek szélesítését.

A SIRHA március 10. és 12. között több mint 15 ország 250 kiállítóját látja vendégül, mintegy 10 000 nm-en, változatos szakmai és gasztronómiai programokkal, így, ahogy Tihanyi Klára, kiállítás igazgató elmondta, a korábban felállított elvárások – a nemzetköziség, a kihagyhatatlan programok szervezésre, a széles szakmai és állami támogatás megszerzése – már most, az első SIRHA Budapest esetében teljesültek.

Tihanyi Klára, a kiállítás igazgatója többek között elmondta: a bemutató alapvető célja az, hogy a SIRHA Budapest regionális nemzetközi találkozóhely legyen. Emellett elvárásként fogalmazódott meg a magyar szakemberek részéről, hogy a SIRHA ne csak árumustra, hanem szakmai fórum is legyen, ahol a különböző konferenciákon, fórumokon alkalom adódik a véleménycserére, ismeretszerzésre és a szakmai újdonságok megismerésére.

A SIRHA BUDAPEST kiállításról:

Az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar és a gasztronómia új, nemzetközi kiállítása. A SIRHA kiállítást a franciaországi székhelyű GL Events alkotta meg és napjainkban a nemzetközi szakmai rendezvények vezető kiállításai közé tartozik.

A Lyon-ban tartott kiállításról számokban:

2220 kiállító és márka
162 000 szakmai látogató
179 000 külföldi látogató 130 országból
napi 1200 bemutató

Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után a GL Events leányvállalata, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezi meg Budapesten a szakvásárt 2014. március 10. és 12. között. A közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt a SIRHA Budapest, mely kétévente kerül megrendezésre.

 

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.