Orvosturizmus és a szenior szegmens

Fontos az idősebb korosztály turizmusba történő bevonása, amit az EU is támogat. 

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett és a négycsillagos Saliris Resort Spa és Konferencia Hotelben tartott szakmai találkozón az orvosturizmus jelentőségét méltatta dr. Takács Zoltán, a nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel főigazgatója. A magánintézmény a szolgáltatásokban együttműködik a balassagyarmati kórházzal, és ezen a piacon jelenleg egyedinek számítanak Magyarországon. Mozgásszervi, szív- és érrendszeri, valamint szenvedélybetegek gyógyításával foglalkoznak. Jelenleg több mint négyszáz millió forintos fejlesztést valósítanak meg pályázati támogatással, ami építészeti bővítésre, illetve orvostechnológiai fejlesztésre irányul.

Zárai Szilvia, a Nemzeti Üdülési Alapítvány képviseletében arról beszélt, hogy az Európai Unió pályázatokkal támogatja a szenior korcsoportnak a turizmusba történő bevonását. Különösen az elő- és utószezonban való utaztatásukat tartják fontosnak a tagállamokba. Ihász Kata, a Ruta Utazási Iroda igazgatója pedig az ötven év feletti külföldi korosztály magyarországi látogatásai során szerezett tapasztalatokat elemezte. Véleménye szerint alapvető, hogy az ideérkező vendégek elégedettek legyenek a kiszolgálással, a gasztronómiával, a komforttal.

Új orvosturisztikai beruházások

A konferencia második részében a szervezők arra törekedtek, hogy a résztvevők minél jobban megismerjék egymást, továbbá a régió egészségturisztikai adottságait és a jelenleg tartó új beruházásokat. Így szó esett a mezőkövesdi Zsóry-fürdő területén épülő üdülőházakról, az alsópetényi Prónay kastélynál létrehozásra kerülő lézerszemklinikáról, a demjéni Termálvölgyben a Cascade barlangfürdő fejlesztéséről. A szakemberek megismerhették a bükkszéki Salvus gyógyvíz kedvező tulajdonságait, az ottani gyógyfürdő fontosságát, továbbá a miskolctapolcai strand, a diósgyőri vár, illetve a lillafüredi klimatikus gyógyhely fejlesztését is. Bemutatták a parádfürdői háromcsillagos Erzsébet Park Hotelt is, ahol széndioxidos gázfürdőt működtetnek, és az idén gyógyszállodává nyilvánították. Képeken láthatták a hazai balneológia gyöngyszemeként emlegetett mátraderecskei mofettát, ahol gyógyulni vágyó járóbetegeket kezelnek folyamatosan.

Az elmúlt években kilenc díjat nyert a Magyar Turizmus Zrt. a különböző nemzetközi kiállításokon – jelentette be Köckné Nagy Viktória kiállítási csoportvezető, ami elmondása szerint az igényes, szakmailag előkészített munkának köszönhető. A kiállítások pedig a partneri együttműködést, a bizalmat erősítik – tette hozzá. Aranyossy Mihály külképviseleti koordinációs irodavezető a visegrádi országok turisztikai együttműködését és közös marketingmunkáját méltatta. Példaként említette, hogy idén májusban egymás között öt nyelven mutatják be az országaik és fővárosaik turisztikai értékeit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.