Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint van már megfelelő szabályozása ennek a kérdésnek, míg az országba bekerülő egészségkárosító élelmiszer alapanyagok kiszűrése ma sem biztosított. Az áfa-kulcs tervezett felemelése 19 vagy 20 százalékra annyira lecsökkentené a vállalkozások nyereségét, hogy felújításra, beruházásra nem marad. Károvits Tamás MVI elnökségi tag szóvá tette, hogy a turizmus ágazati irányításától ismét leválasztották a vendéglátást, továbbra sincs koncessziós törvény, a jegyző a szakmai szervezetek megkérdezése nélkül bárkinek üzemeltetési engedélyt adhat, a vendéglátóiparban szükséges szakértelem és az előírások ismerete nélkül. Thurzó Béláné, az ágazati szakszervezet képviseletében egyaránt kifogásolta a tervezett áfa-kulcs emelést, az iparűzési adó kiszámításának módját, és az alkalmazottak bérére rakódó tizenötféle terhet.