A kezdeményezéssel a szervezők arra akarták felhívni a figyelmet, hogy túl sok, még nem lejárt szavatosságú élelmiszer kerül a szemétbe, amit karitatív szervezetek még kockázat nélkül fel tudnának használni.
- Az élelmiszer-pazarlás világméretű problémájára akarjuk felhívni a figyelmet. Erről nem beszélünk eleget, pedig az összes előállított élelmiszer fele-harmada a kukába kerül – mondta az egyik szervező.
A téren ebédelőknek ízlett az étel. A szervezők szerint az ilyen alapanyagokat például árvaházak, hajléktalanszállók is fel tudnák használni.
- 2009 óta kapcsolatban állunk az Élelmiszerbankkal. Mindazt az árut, aminek közeleg a lejárata – elsősorban kozmetikumokat és élelmiszert – nem dobjuk ki, hanem felajánljuk a rászorulóknak – ismertette a cég üzletpolitikáját egy áruházlánc szóvivője.
Az ENSZ szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ez értékét tekintve mintegy ezer milliárd dollárt jelent. Átlagosan minden egyes európai állampolgár 95, minden amerikai pedig 115 kg élelmiszert dob a kukába évente.
Forrás: Euronews.com
Forrás: Élelmiszer Online