A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos elkészítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét.
A japán kormány tavalyi előterjesztését szerdán hagyta jóvá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kormányközi bizottsága a testület bakui találkozóján.
Az UNESCO eddig csak a francia, a mediterrán és a mexikói konyhát, valamint a keskek nevű - Törökország, Görögország és Irán területén fogyasztott - ételt jutalmazta ezzel a címmel, amelyet a vasoku mellett most a kimcsi – a koreai savanyú zöldség – készítése is elnyert.
Felkerült a listára a belgiumi lovas rákhalászat, a grúziai bor hagyományos, kvevrinek nevezett agyagedényes tárolásának formája, valamint a kínaiak régi abakusza.
A szellemi kulturális örökség védelméről 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, és része a listának az itáliai hegedűkészítés is.
Forrás: Asiaport.hu