NESTEA Zöld Tea Citrus és Eper-aloe vera termékek mostantól részben sztívia édesítővel készülnek, frissítő ízüket azonban megőrizték - közölte a gyártó Coca-Cola.
Az Európai Bizottság 2011 végén engedélyezte a szteviol glikozidok, azaz a sztívia leveléből kivont édesítők élelmiszeripari termékekben való alkalmazását. Ezzel zöld utat kaptak azok a csökkentett energiatartalmú, vagy energiamentes termékek, amelyek természetes eredetű édesítőt tartalmaznak.
A sztívia (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítőszer kétszázszor édesebb a kristálycukornál, így a kívánt édes íz eléréséhez csupán nagyon kis mennyiségre van belőle szükség. A megfelelő édesség elérése utána a sztívia leveleket leszüretelik, megszárítják, majd vízben áztatják. A leszűrt folyadék ezután édesítőszerként használható az élelmiszeriparban. (forrás: Élelmiszer Online)