A gépgazdák töltik meg a Best Reisen üres helyeit

A hazai touroperátorokat kérdeztük meg arról, hogy hogyan változik a charterpiac a Best Reisen leállásával.

A charterpiac évek óta tartó szűkülése miatt nem ritka az utóbbi időben, hogy egy üdülőhelyre több utazásszervező együtt indít charterláncot. A legtöbb esetben van egy chartergazda, rajta kívül pedig 1-2-3 albérlő utazásszervező ül a gépen, akik fix számú helyet vesznek meg a járaton. Így volt ez a Best Reisen több úti céljával is. Bizonyos úti célok esetén a Best volt a gépgazda, de előfordult, hogy ők béreltek bizonyos számú helyet mások járatán.

Információink szerint a Best öt másik hazai tour-operátorral működött együtt a nyári chartereket tekintve: a Green Travellel, a Taurus Reisennel, a NUR Neckermannal, a Kartago Tours-szal, az IBUSZ-szal. 

A hurghadai és a debreceni indulású antalyai járat volt a két kapcsolódási pont a Green Travel és a Best Reisen között, tudtuk meg Mihálka Róberttől, a Green Travel utazásszervező értékesítési vezetőjétől. A Best Reisen csődje és az egyiptomi zavargások miatt a szerdai hurghadai charter eleve kiesik - emelte ki Mihálka . Az utolsó Egyiptomban nyaraló Green Travel utasok, a Best Reisen utasaival együtt ma jönnek haza a járattal. A debreceni indulású antalyai charter gépgazdája a Green Travel, így eddig is ők értékesítették a helyek nagyobb részét. Az utazási iroda most megpróbálja a Best Reisen helyeit is maga értékesíteni.

A Best Reisen antalyai charterjáratának kiesésével valamelyest szűkül a Kartago Tours törökországi kapacitása, az utazásszervezőnek ugyanis 40 helye volt a gépen, tudtuk meg Füri Mihálynétól, a Kartago Tours ügyvezető igazgatójától. Az utazásszervező utasai a szezon végéig a Green Travel charterláncán juthatnak el törökországi nyaralásukra.

Egyiptomba is volt közös járatuk a Best Reisennel, de ezt egyébként is törölniük kellett a Külügyminisztérium figyelmeztetése miatt. Most elsősorban arra koncentrálnak a Kartagónál, hogy a jelenleg kint tartózkodó utasok gond nélkül hazajussanak. Kedden jött haza egy adag utasuk, ma is érkeznek haza, az utolsó charter pedig pénteken hozza haza utasaikat Hurghadából. 

A Best Reisen a Kanári Szigetek, Rhodosz, Burgasz és Mallorca desztinációkon rendelkezett garanciális kontingensekkel a Thomas Cook Air charter gépein, Tunézia esetében pedig a Neckermann vette a helyeket a Best Reisentől, tájékoztatta lapunkat Hermányi Attila, a Thomas Cook Air/NUR vezetője. A felszabadult kapacitásokat a Neckermann csapata és partnerei gőzerővel próbálják értékesíteni egyrészt új utasok megnyerésével, a már befoglalt Best Reisen utasok elutaztatásával és az egyiptomi járatokról átfoglalt utasokkal. 

A Taurus Reisen keddi enfidhai és pénteki monastiri charterén is voltak helyei a Best Reisennek, előbbin 40, utóbbin 30 ülést töltött az iroda, most ezeket is önállóan értékesíti majd a Taurus, mondta el Kálmán Krisztina, a cég magyarországi irodavezetője. A viszonylag kis kapacitások értékesítése nem jelenthet különösebb gondot - tette hozzá. 

Az IBUSZ-nál a krétai járatot érinti a Best Reisen leállása, a szerdai heraklioni járaton hetente negyven helyet töltött az iroda, ami most az IBUSZ kapacitása lett. Komora Zoltán, az utazási iroda vezérigazgatója elmondta, a járat még öt hétig közlekedik, és ez a negyven hely kezelhető mennyiség, amit megpróbálnak értékesíteni. 

A Best Reisen csődje semmilyen módon nem érinti a Sun & Funt, a két iroda nem állt kapcsolatban egymással, nem volt közös gépük, tudtuk meg Nemes Mariann marketingvezetőtől. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.