Az idén 12 éves Dining Guide tíz éve kezdett el sorrendet felállítani és pontozni a hazai éttermek teljesítményét – amivel akkoriban alaposan felkavarta a hazai vendéglátás langyos állóvizét. Igaz, azóta már sok víz lefolyt a Dunán, de a Dining Guide csapata (alaposan megváltozott összetétellel) továbbra is áll a vártán, lelkesen járja az országot, eszik, pontoz és figyel.
Az idei kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, két Michelincsillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. Az olasz sztárséf inkognitóban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda az idei díjakat.
Az Év Étterme díj birtokosa az Onyx étterem lett, Szulló Szabina és Széll Tamás birodalma. A 92 pontot elérő Onyxot követi a szintén Michelin-csillaggal és szintén 92 ponttal elismert Costes, valamint a 90+ pontos Borkonyha. A Costes testvére, a Costes Downtown 90 ponttal szerepel az idei kalauzban.
Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke három magyar termelőnek adott át díjat. Sándor Tamás kézműves sajtkészítőt, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselőjét, Balogh Nagy Erzsébetet, a keleméri juhtenyésztőt (Keleméri Báránykák) valamint Szabó Györgyöt, a bükki füvesembert, a Györgytea alapítóját díjazta.
AZ IDEI DÍJAZOTTAK:
Fődíj: Onyx Étterem
Különdíjak:
Év Szakácsteljesítménye:
– Széll Tamás, Onyx
Év Innovatív Konyhája:
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Év Séfje:
Costes – Palágyi Eszter, séf
Év Ifjú Séftehetsége:
ESCA - Fehér Gábor, séf
Év Legígéretesebb Étterme:
Émile
Év Street Food-helye:
PolaPola
Top 10-es lista:
1. Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
2. Costes – Palágyi Eszter séf
3. Borkonyha – Sárközi Ákos séf
4. Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo séfek
5. Salon – Wolf András, Fekete Antonio séfek
6. Babel – Lenk Zsolt megbízott séf
7. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László séfek
8. MÁK – Mizsei János séf
9. Émile – Kövér Gergely séf
10. Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf