A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszerláncban. A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, valamint a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.
Az egy hónapig tartó ellenőrzés sorozaton 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió Ft értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben.
A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomon-követhetőséggel, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy méz minta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.
Forrás: Élelmiszer Online