Parillák Gabriella, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke kedden elmondta az MTI-nek, hogy a tirpákok hagyományos ételét Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke készíti majd.
Az első lapcsánkaosztó délutánon, most csütörtökön Kósa Tímea alpolgármester, december 13-án Kovács Ferenc polgármester és Jászai Menyhért alpolgármester, míg december 20-án Batizi Tamás kabinetvezető kínálja az étellel a városháza előtti Kossuth Lajos téren járókat.
A mesterszakács tájékoztatása szerint a tirpák lapcsánka annyiban különbözik a mindenütt készítettnél, hogy nem pépessé, hanem hosszú szálúra reszelik a burgonyát. Így jóval kevesebb lisztre van szükség az alapanyag elkészítéséhez, amelyet viszont jobban, erősebben fűszereznek. A kisebb mennyiségű lisztből összekevert masszát aztán bő olajban ropogósra, pirosra sütik, és ez különlegesen finommá teszi a tirpák lapcsánkát.
Szoboszlai Gyula - aki egy középkori ételeket főző nyíregyházi vendéglátóhely szakácsa - megemlítette, hogy az általa vezetett Nyírségi Ízkirályok Egyesülete 2008-ban alakult. A térség szervezetbe tömörült szakácsai önként vállalták, hogy felkutatják az elfelejtett régi ételek receptjeit, újra elkészítik a különleges ételeket, megismertetik azokat a ma emberével, és megőrzik az utókornak.
Forrás: MTI