Tökéletes hétvége

Működésének negyvenedik évfordulója alkalmából április 8–10. között a hévízi Danubius Health Spa Resortban (DHSR ) jártunk, ahol kiderült, mit nyújt a hévízi ház ma a vendégeinek.

Hévíz első gyógyszállodájaként Finta József tervei alapján épült a ház negyven éve. Ennyi idő alatt számtalan rendezvény, sok átépítés, felújítás zajlott, több százezer gyógyulni és feltöltődni vágyó vendég fordult meg az egykori Thermal Hotel Hévíz szállodában, amely 2006-ban új nevet kapott.

Végre felújítás!

A most jubileumát ünneplő hotelben Mácsai Péter, a hévízi Danubius-házak igazgatója elmondta, büszke arra, hogy mindkét hévízi szálloda részese a Danubius- lánc felújítási folyamatainak, amelynek mozgatórugói a cash-flow, a várható megtérülés, illetve a tulajdonosi bizalom.

Mint ismeretes, a Danubius szállodalánc többségi tulajdonosa tavaly kivásárolta a kisebbségi részvényeseket, az év végére kivezette a szállodavállalatot a tőzsdéről, jelenleg a Danubius privát cégként üzemelő, zártkörű részvénytársaság. A házak felfrissülését pedig nemcsak a vendégek, hanem a dolgozók is nagyon várták már az elmúlt két-három évet megelőző időszakban.

Gyertyafényes kastélytúra

Európa legnagyobb természetes termáltavának szomszédságában, varázslatos mikroklímában, léleknyugtató zöld környezetben minden adott a kiürült energiaraktárak feltöltéséhez, a pihenéshez, rekreálódáshoz. Emellett a számtalan látnivaló, a színes programok is említést érdemelnek, amelyekkel azok találkozhatnak, akik Hévízt választják pihenésük helyszínéül.

Érkezésünk estéjén gyertyafényes kastélytúrára indultunk a keszthelyi Festetics-kastélyba, ahol korabeli ruhába öltözött túravezetőnk számtalan érdekességet mesélt a Festetics családról és a kastély egykori lakóinak mindennapjairól.

Különleges kertművészet

A Festetics-kastélyban tavaly több mint kétmilliárd forintos fejlesztési program valósult meg. A munkálatok három fő helyszínen zajlottak: a kastély főépületében megújult a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren. A leromlott állapotú egykori Amazon szállót 1,1 milliárd forintos beruházással mentették meg az enyészettől. A felújított épületben Főúri utazások címmel nyílik állandó kiállítás, valamint veteránautó-látogatóközpont is helyet kapott. Az épületben kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítottak. A beruházás harmadik elemeként megújult a kastély pálmaháza, lepkeház és növényház is része a látogatói útvonalnak. A történeti kastélyparkot az eredeti, 1880-as évekbeli tervek alapján állították helyre, akkor, amikor a viktoriánus kertművészet kiemelkedő volt.

Wellness – felsőfokon

A hétköznapok stresszes életvitelével és az állandó időhiánnyal csak úgy lehet felvenni a harcot, ha az egészségmegőrzésre és az aktív pihenésre, mozgásra, relaxálásra időt szakítunk. A Danubius hévízi házának gyógyászati részlegén mindenkit kényeztető kezelésekkel várnak. A házban gyógymasszázsok, iszappakolások, az Emporium wellnessés szépségszalonban luxusszínvonalú arckezelések, wellnessmasszázsok, aromafürdők állnak a vendégek rendelkezésére. A vízi világ területén az élményfürdőben víz alatti zene és esténként fényjáték szól. A szállodában májustól szeptemberig kerti termálmedence és napozóterasz is van. A hagyományos finn szauna és gőzfürdő mellett többféle szaunaszeánsz, kerti rönkszauna, kíméletes bioszauna, sóbarlang-terápia is rendelkezésre áll.

Aqua: gyógy-, wellness- és családbarát

Az érkezésünkkor hallott látványos megújulást, felújításokat a Danubius Health Spa Resort Aqua üzemeltetési igazgatója, Mészárosné Sallai Hilda mutatja meg. Ez a szálloda közel tíz évvel fiatalabb a másiknál. A közel 200 millió forintos beruházással megújult a szálloda bejárata és fogadótere, valamint a szállodai szobák egy részét is felújították. A hatodik és a hetedik emeleti szobák modern dizájnnal, a mai igényeknek megfelelő színvonalon várják a vendégeket. A szálloda érdekessége, hogy habár elsősorban gyógyszállodaként működik, wellness- és családbarát hotelként is megfelel. A standard szobákon és megújult lakosztályokon túl kifejezetten a családosoknak készült gyerekbarát apartman is található itt. A szálloda gyógyászati része 2008 óta, amióta a DHSR Aqua all inclusive szállodaként működik, többlépcsős felújításon esett át, és frissült az étterem dizájnja is.

Álomgasztronómia

A Danubius-házak mindegyikénél isteni a konyha, nincs ez másként a hévízi szállodák esetében sem. Mi is kóstoltunk melegen füstölt, töltött tokhalfilét, medvehagymás zsemlegombóccal szervírozott kakaseszenciát, rántott borjúlábat citrusos brizzel, húsával bélelt kacsacombot lilakáposzta- pürével, hízott kacsamájjal és sült almával. A menüsort sajtok, csokoládés desszertek zárták, és mindegyik fogáshoz magyar bort töltöttek a poharakba.

Tökéletes hétvége Hévízen, hazafelé azt számolgatjuk, hétfőn már csak négyet kell aludni, és akár vissza is térhetünk.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.