Turizmus konferencia a BGF-en

“40 év a vendéglátás és a szállodaipar fejlődéséért” címmel szervezett konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola, amely a múltidézés mellett elsősorban a válságformálta turizmus aktuális kérdéseit emelte fókuszba.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Dr. Ferkelt Balázs rektor-helyettes megnyitójában a főiskolán folyó képzést mutatta be a szakképzéstől a mesterképzésig, mely utóbbira 2009. szeptemberében 215 hallgató jelentkezett. Kitért a főiskola kiváló nemzetközi kapcsolataira és a főiskolán angol- és németnyelvű képzések keretében megszerezhető diplomákra. Dr. Zimányi Krisztina dékán egészen a turizmus-vendéglátás oktatásának kezdeteitől kalauzolta el a jelenlevőket a mai főiskolai oktatásig.

Dr. Tóth Zoltán, intézetvezető, főiskolai docens a hazai vendégforgalom kilátásairól végzett kutatásának főbb elemeit foglalta össze. Öt országcsoportot vett górcső alá, melyek a magyar turizmus szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. Külön kategória lett például Németország és a belföldi turizmus is. Beszédében kiemelte, hogy a válságnak hosszú távú hatásai is lesznek, a belföldi és a külföldi kereslet csökkenése is akár kétszámjegyű is lehet.

Dr. Kádas Lajos, főiskolai tanár előadásában a különböző képzési szinteken folyó oktatás fontosabb jellemzőiről beszélt. Bár a főiskola mindig is a gyakorlatias képzéséről volt híres: a gyakorlati, a természettudományos, a közgazdaságtani valamint a szervezési ismeretek más és más hangsúlyt kapnak a mesterképzésben mint a szakképzésben.

A Gundel család immár hat generációja köthető a magyar vendéglátáshoz. Négyen ebben az Alma Materben vagy jogelődjeiben végeztek. Dr. Gundel János arról az örömről beszélt, amit a fehér asztal körül tevékenykedve érez. Szerinte ez a legfontosabb, amit a fiatalabb generációknak át kell adni. Lehet, hogy az az 500 dolog, amit őseink csináltak ma már nem ér semmit, de anélkül az 501-et nem lehet megcsinálni. – summázta a vendéglátás lényegét a legendás család jelenlévő képviselője.

Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről. Az ETC (European Tourist Commission tanulmányát idézve, a nemzetközi turizmus visszaesésének hamarosan bekövetkező megállását három okra vezette vissza: az üzemanyagárak csökkenésére, a szolgáltatók árcsökkentésére és a kedvező kormányzati lépésekre. A szakember itt reagált a bejelentett ÁFA emelésekre is. Most is megerősítette a szakma szervezet korábbi álláspontját, hogy a jelenlegi ÁFA szint a turizmus-vendéglátás eredményességét rontja és a honlapjukon megjelent javaslatokat továbbra is érvényesnek tartja és természetesen az ezirányú lobbimunka a kormányzat felé továbbra is folytatódni fog. Kitért a fekete és szürkegazdaság visszaszorításának szükségességére, ugyanakkor az ellenőrzés során számos túlkapást is tapasztal. Fontosnak tartja, hogy a vendéglátásban egyre több magyar alapanyagot használjanak és szeretné látni a csúcsgasztronómia valamint a globalizált és a magyar konyha békés egymás mellett élését Magyarországon. Zárásként a szakember az egészséges étkezés és a fogyasztóvédelem növekvő jelentőségét elemezte. Kocsonya Kálmán, az MNGSZ elnöke a nemzetközi versenyekről és a magyarok sikereiről tartott előadást. Beszélt az un. magyar aranycsapatokról és a jelenlegi utánpótlásról. A tavalyi évet egyfajta trendfordulónak nevezte, nemcsak a szakácsversenyeken elért helyezések miatt, hanem végre a nagyok mögött megjelentek a tehetséges fiatalok is, akik átvehetik majd a stafétabotot.

Dr. Tóbiás János, a Danubius Hotels Group általános vezérigazgató-helyettese a szállodaipar 2000-2008-as korszakát elemezte. A szakember szerint ma már túl sok a vadász és kevés a fóka. Szerinte gyakran indultak szállodafejlesztések előzetes keresletfelmérés nélkül, vagyis évek óta ugyanazon a tortán osztozik egyre több szálloda. Kitért az áremelkedések szerepére (energia, élelmiszer) valamint a munkabérék növekedésére, melyek mind a jövedelmezőség csökkenésének irányába hatottak. A magyar ÁFA szintet nemzetközi perspektívába helyezve szintén az adónem csökkenése mellett érvelt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.