Új háromcsillagos séfet avatott a francia Michelin-kalauz

A 35 éves Arnaud Donckele személyében idén új háromcsillagos séfet avatott a Michelin hotel- és étteremkalauz francia kiadása.

A mediterrán specialitásokat kínáló Vague d'or étterem a Földközi-tenger partján fekvő Saint-Tropez üdülőhely egyik luxushoteljében, a Résidence de la pinede-ben található, amelynek konyháját 2005 óta irányítja Arnaud Donckele. A zárt klubként működő étterem megkoronázásával 27-re emelkedett a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, ahol 82 kétcsillagos és 487 egycsillagos étterem is található.
"Donckele fiatal, a 27 háromcsillagos séf közül a legfiatalabb, de kivételes múlt áll mögötte" - hangsúlyozta hétfőn Michael Ellis, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója. A fiatal szakácsnak a felügyelők egyhangúlag szavazták meg a három csillagot. Az új sztárséf a kalauz szerint eredeti személyiséggel rendelkezik, fantasztikus egyensúlyt tart az ízek között és kiválóan használja a helyi termékeket.

Arnaud Doncekele "nagy meglepetésnek" nevezte az éttermében tartott sajtótájékoztatón a harmadik csillag elnyerését. "Nem számítottunk rá. Én nem vagyok nagyon népszerű ember" - mondta a fiatal séf, aki Eugénie-les-Bains-ben a háromcsillagos Michel Guérard-tól tanulta a szakmát, majd a több háromcsillagos étteremmel is rendelkező Alain Ducasse párizsi és monacói konyháiban képezte tovább magát, ahonnan a kétcsillagos chez Lasserre-be, Jean-Louis Nomicos éttermébe került.

Az új háromcsillagos séf kiválóan megtestesíti a 2013-as tendenciát, amely elsősorban a helyi házi termékekre helyezi a hangsúlyt. "Nem kell a legdrágább termékekkel dolgozni: a szakácsok a közelben fellelhető és könnyen beszerezhető termékeket részesítik előnyben" - mondta a sajtótájékoztatón Michael Ellis. Donckele étlapján például előkelő helyen szerepel a helyi, sisteroni bárány, a Földközi-tenger halai és a régió sajtjai. Honlapján külön szót szentel "a földművelőknek, állattenyésztőknek és halászoknak".

A 2013-as kalauzban a második - kétcsillagos - kategóriába öt új étterem került be, így számuk 82-re nőtt. Az egycsillagos francia éttermek száma 39 új kiválasztottal 487-re emelkedett.

A listán számos étterem kisvárosban vagy falvakban található. "A francia konyhát továbbra is a regionalitás jellemzi, nemcsak Párizsban, hanem Lyonban vagy Marseille-ben is létezik" - hangsúlyozta a kalauz igazgatója.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg 1900 óta, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.