A mediterrán specialitásokat kínáló Vague d'or étterem a Földközi-tenger partján fekvő Saint-Tropez üdülőhely egyik luxushoteljében, a Résidence de la pinede-ben található, amelynek konyháját 2005 óta irányítja Arnaud Donckele. A zárt klubként működő étterem megkoronázásával 27-re emelkedett a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, ahol 82 kétcsillagos és 487 egycsillagos étterem is található.
"Donckele fiatal, a 27 háromcsillagos séf közül a legfiatalabb, de kivételes múlt áll mögötte" - hangsúlyozta hétfőn Michael Ellis, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója. A fiatal szakácsnak a felügyelők egyhangúlag szavazták meg a három csillagot. Az új sztárséf a kalauz szerint eredeti személyiséggel rendelkezik, fantasztikus egyensúlyt tart az ízek között és kiválóan használja a helyi termékeket.
Arnaud Doncekele "nagy meglepetésnek" nevezte az éttermében tartott sajtótájékoztatón a harmadik csillag elnyerését. "Nem számítottunk rá. Én nem vagyok nagyon népszerű ember" - mondta a fiatal séf, aki Eugénie-les-Bains-ben a háromcsillagos Michel Guérard-tól tanulta a szakmát, majd a több háromcsillagos étteremmel is rendelkező Alain Ducasse párizsi és monacói konyháiban képezte tovább magát, ahonnan a kétcsillagos chez Lasserre-be, Jean-Louis Nomicos éttermébe került.
Az új háromcsillagos séf kiválóan megtestesíti a 2013-as tendenciát, amely elsősorban a helyi házi termékekre helyezi a hangsúlyt. "Nem kell a legdrágább termékekkel dolgozni: a szakácsok a közelben fellelhető és könnyen beszerezhető termékeket részesítik előnyben" - mondta a sajtótájékoztatón Michael Ellis. Donckele étlapján például előkelő helyen szerepel a helyi, sisteroni bárány, a Földközi-tenger halai és a régió sajtjai. Honlapján külön szót szentel "a földművelőknek, állattenyésztőknek és halászoknak".
A 2013-as kalauzban a második - kétcsillagos - kategóriába öt új étterem került be, így számuk 82-re nőtt. Az egycsillagos francia éttermek száma 39 új kiválasztottal 487-re emelkedett.
A listán számos étterem kisvárosban vagy falvakban található. "A francia konyhát továbbra is a regionalitás jellemzi, nemcsak Párizsban, hanem Lyonban vagy Marseille-ben is létezik" - hangsúlyozta a kalauz igazgatója.
A Michelin-kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg 1900 óta, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást.
Forrás: MTI