Versennyel nyit a Bükk első kerékpár- és szabadidő központja

Civil kezdeményezésre, összefogással elkészült a Bükk első kerékpár- és szabadidő központja Borsodnádasdon. A hét végén a hegyi pályán rendezik meg az I. Decatlon Borsodnádasd Kupát, az XCO szakágban.

Csaknem húsz éve működik a dél-borsodi kis városban a Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Egyesület - tudtuk meg Mihály Tamás elnöktől. Két évvel ezelőtt új vezetőséget választottak és szemléletet is váltottak. Elhatározták, hogy új dologhoz kezdenek és a Borsodnádasd közepén levő Mátéhegyen, (amely az Ó-Bükk része) hegyi kerékpárpályát alakítanak ki. Az egyesület 16 alapítója, kétszáz támogatóval - vállalkozókkal, magánszemélyekkel, a kerekező sport kedvelőivel - fogott össze és önkéntes munkával tavaly 1,6 kilométer hosszú DH kerékpárpályát épített, háromszáz méter szintkülönbséggel.

Ezt követően ugyancsak civil társadalmi munkával, több mint három kilométer hosszú, kör alakú versenypályát is létrehoztak, 290 méteres szintkülönbséggel, amely idén május végére készült el. Ennek a nyitását tartják országos verseny keretében június 9-10-én, melyre több száz érdeklődőt várnak. Vendégfogadó teret is kialakítottak parkolókkal, vizesblokkal. A hegyoldalba vájt különleges akusztikájú színpadon pedig a kísérő műsorokat és koncerteket tartják.

Mihály Tamás azt is elmondta, hogy a park új munkahelyeket teremt és Borsodnádasd turizmusának fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszik. A kerékpározás mellett a szakosztályaik túrákat, sport- és vadászíjászatot, labdarúgást, "botos gyaloglást" is ajánlanak a vendégeknek. Az egyesület tagdíjakból és támogatásokból tartja fenn magát. Bíznak abban, hogy hosszabb távon is rendezhetnek kerékpáros hegyi versenyeket, sőt a pálya nemzetközi megmérettetésekre is alkalmas.

A szabadidőközpontban négy épületet is találni, ezek az egyesület tulajdonai. Pályázati támogatással szeretnék felújítani őket, hogy korszerű szálláshelyeket biztosítsanak a turistáknak. Emellett hamarosan közepes nagyságú turisztikai attrakció fejlesztésre is pályáznak és a támogatásból - többek között - a kerékpárút-hálózat tovább bővítésére, kilátó-, klubház-, fogadó épület létesítésére, kerékpárkölcsönző szolgálatra és szervizre, infrastrukturális beruházásokat szeretnének megvalósítani. Ha elnyerik a pénzt, akkor még az idén elkezdhetik a konkrét tervezést és jövőre pedig a kivitelezést.
Az egyesületi elnök szerint ezekkel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még több turista látogasson el Borsodnádasdra és még több vendégéjszakát töltsön el a városban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.