Ennyi, amit előzetesen tudtam róluk – ezért örültem, hogy egy olyan meghívásnak tehettem eleget, amely a Kertész Mirjam vezette Coninvest nemrégiben átadott sóskúti bemutatótermébe szólt, ahol a tragikusan korán elhunyt, a Marrone cég szíve-lelkének számító Armando Pujatti fia, Marco, valamint két közeli munkatársa, Leonardo Rossi és Karl Zimermann mutatta be cégük filozófiáját, világsikereik titkát hazai tervezőknek, építészeknek, belsőépítészeknek, designereknek – egy igencsak formabontó szakmai esemény keretében.
Fotó: Coninvest
Két éve, egy februári nap búcsúzott el a világ a profi konyhatechnológia egyik legkreatívabb képviselőjétől, Armando Pujattitól. Aki egész életét a Marrone és Iglu márkák népszerűsítésére, a világ csúcsgasztronómiáját kínáló vendéglátóhelyeinek konyháinak és konyhaszigeteinek megalkotására tette fel. De, mint kiderül a sóskúti bemutatóteremben hallott első miniprezentációból, ő csupán folytatta a Marrone-hagyományokat, a céget alapvetően Vincenzo Marrone alapította, aki egy kis családi manufaktúrában kezdett konyhai eszközök gyártásába.
Fotó: Coninvest
Igazából a 2008-as esztendő volt meghatározó a cég életében, akkor lépett be ugyanis a prezentációt tartó Marco Pujatti édesapja, Armando a cégbe, és annyira intenzíven vetette bele magát a munkába, hogy hamarosan az addig 30 főt számláló Marrone-csapat már 140 embert alkalmazó, komoly szakértelemmel és saját eszközparkkal rendelkező cég lett, amely mindenhová szállít konyhai eszközöket a világba.
A méretre gyártott konyhabútorok tekintetében a legnagyobbak közt tartanak minket számon a világban
- mondta Marco Pujatti, majd ennek bizonyításaképp hozzáteszi:
Fotó: Coninvest
Évente 220 komplett konyhablokkot gyártunk le, és mindegyik megrendelésünk alkalmával más és más megrendelői szempontokat veszünk figyelembe. Azonban azt a jellegzetes vonalat, ami minden egyes Marrone-bútoron fellelhető, és amely cégünk védjegye – levédtük természetesen, valamint azt a különleges technológiát, ahogy megvalósítjuk projektjeinket, másutt nem alkalmazzák, csak mi vagyunk képesek megvalósítani.
Tabula rasa – tiszta lappal indul minden egyes új megbízás
A tabula rasa, azaz a tisztára törölt lap koncepcióját már a következő előadó, a cégnél sales megbízást teljesítő Leonardo Rossi magyarázza el a jelen lévőknek.
Minden egyes megbízatás kezdetén előveszünk egy tiszta fehér lapot, rárajzolunk egy vázlattervet, és ezt megmutatva kezdődik a munka megbízóinkkal szorosan együttműködve,
magyarázza Leonardo. Aki azt is elmagyarázza, esetükben nemcsak a technológia, a tökéletes kivitelezés, hanem a design is meghatározó, ezért is mutatják be most koncepciójukat a belső terek tervezésével foglalkozó magyar szakembereknek.
Tulajdonképpen egy rést találtunk a konyhai eszközök piacán akkor, amikor a technológia mellett a designt is bevittük a megoldásaink közé. Mi ezt úgy nevezzük: multifunkcionális design, ami megvalósul minden egyes létrehozott termékünk alkalmával.
Három szintről is mesél látványkonyháik esetén: a fenti a top, azaz a munkafelület, középen (medium) van a szekrényfunkció és alul a lábazat.
3D segítségével valósítják meg terveiket – és amikor ez kész van, azzal indulnak az építtetőkhöz, lapszabászokhoz, hiszen ez a terv – amelyet ők kiviteli tervnek neveznek – ilyen formán már minden olyan fontos információt tartalmaz méretarányos formában, ami alapján kivitelezhető a projekt.
Fotó: Coninvest
Ennél a pontnál lesz világos mindannyiunk számára, miben különbözik egy Marrone a konyha a többitől:
ők soha nem egy kész terméket adnak, próbálnak rásózni a kiszemelt vevőre, hanem meghallgatva az igényeiket és elképzeléseiket, tulajdonképpen együtt építik fel, szorosan a megrendelő igénye mentén az adott konyhaszigetet.
Restaurang ÄNG, a borból született étterem
A Restaurang ÄNG egy Michelin-csillagos étterem Svédország déli vidékén, a Halland megyei Tvååker településen, az Ästad Vingård borászat területén.
Az étterem egyedi, üvegházra emlékeztető épületben kapott helyet, amelyet a koppenhágai Norm Architects tervezett.
Fotó: astadvingard.se
Mindezt Karl Zimermann, a Marrone cég board-jának tagjától tudjuk meg, aki a storytellinget így folytatja:
Tulajdonképpen ez a fine dining hely eredetileg egy helyi borászatból építkezett, hiszen a családi tulajdonban lévő vendéglátóhely tulajdonosai alapvetően szőlősgazdák, akik szőlőt termesztenek, és bort készítenek a területükön: a mai kor elvárásainak megfelelően fehér- illetve pezsgőborokat állítanak elő pincéikben.
És amikor elhatározták, hogy a borkészítés mellett a vendéglátásba is belevágnak, elmondták a tervezőiroda képviselőinek illetve a Marrone-cég tagjainak, hogy ők olyan konyhát szeretnének vinni, amelyben szinte kizárólag skandináv ihletésű kóstolómenüt kínálnak, és ahol alapanyagok tekintetében a helyi termelőkkel, vadászokkal és halászokkal szorosan együttműködnek. Terveik szerint, az éttermükben kínált menüsor mindig az adott évszakokhoz igazodik, és a környező Halland régió alapanyagain alapul.
Fotó: MARRONE /Lasse Olsson Photo
Karl elmeséli azt is, hogy az étterem épülete részben a föld alá süllyesztett, egy lenyűgöző üvegházszerű bejárattal rendelkezik, amely a környező mezők közepén áll. A belső tér minimalista és letisztult, harmonizálva a skandináv stílus szépségével, és némi japán beütést is fellelhetünk a design-ban.
Speciális üvegkezelést igényelt ez az üvegház-építészet, hiszen elvárás volt, hogy nyáron nem melegedhet fel a belső tér, a téli mínuszokban pedig nyilvánvaló volt, hogy az épületnek dacolnia kell a hideggel, ne fagyoskodjon, aki oda betér,
- tudjuk meg a Marrone szakértőjétől.
Fotó: astadvingard.se
Aki elmeséli azt is, miképp valósították meg azt a különleges eljárással készült, az étterem alsó szintjén lévő látványkonyhát, amely faborítást kapott , mintegy jelezve a hely természetben elfoglalt helyét, felül pedig, a borospince feletti fogadótérben egy másik, olyan kisebb látványkonyhát terveztek és építettek be, amely szintén természetes anyagból, kizárólag kőből, illetve a kőhöz tökéletesen hasonló anyagokból készült.
A mintegy 4,5 órás gasztronómiai túra, amely a Restaurang ÄNG ajánlata különben akkora nagy siker, hogy hónapokkal előre elfogy rá előre minden hely. A konyha gasztronómiai koncepcióját pedig már nem csak egy Michelin-csillaggal, hanem a Michelin zöld csillagával is jutalmazták a skandináv körökben igencsak szigorú mércével mérő ítészek – a fenntarthatóság terén végzett alapos munka elismeréseként. Emellett a svéd KRAV minősítés két csillagával is büszkélkedhet a borból született étterem, ami az organikus élelmiszerek használatát díjazza a skandináv országban.
x x x
Ezzel zárult a szakmai program első része, amelyet követően a Michelin-csillagos konyhákat vezető Palágyi Eszter kreatív gasztronómiai fogásait kóstolhattuk.
Fotó: Coninvest
Eközben a Marrone szakértői részleteiben megmutatták a Coninvest bemutatóterében felállított konyhaszigetüket, valamint hatlövetű sütőkemencéjüket, és azokat az Iglu borhűtőket, amelyeknek szintén ők gyártanaki, és amelyek specialitásai, hogy kétoldalról nyithatók, zárhatóak (akár térelválasztó megoldásnak is kitűnőek), állítható fényforrással és hűtőpolcrendszerrel rendelkeznek.
Fotó: Coninvest